• Medicii sînt nemulţumiţi că majorările salariale între 70% şi 170% anunţate de la 1 martie sînt „doar pe hîrtie“
• Sorina Pintea: Ar fi o ipocrizie să declanşeze greva
Sanitas, cea mai puternică organizaţie sindicală din sectorul sanitar, a decis, ieri, ca medicii şi angajaţii din sistemul sanitar afiliaţi să declanşeze greva generală după Paşti, ei fiind nemulţumiţi de faptul că majorările salariale între 70% şi 170% anunţate de Ministerul Sănătăţii începînd cu data de 1 martie sînt „doar pe hîrtie“, a declarat prim-vicepreşedintele federaţiei Sanitas, Iulian Pope.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţase, la începutul lunii februarie, la scurt timp după instalarea în funcţie, că salariile medicilor, asistenţilor medicali şi ale altor angajaţi din sistem vor creşte cu procente cuprinse între 70% şi 170%, începînd cu data de 1 martie. Iulian Pope a mai precizat că şi angajaţii din sistemul sanitar afiliaţi altor federaţii sindicale, precum Hipocrat, au anunţat că se vor alătură protestului.
Pichetări, în următoarele săptămîni
În următoarele săptămîni, sindicaliştii Sanitas vor picheta sediile ministerelor pe care le consideră responsabile pentru această criză – Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii. Protestele vor culmina cu un mare miting în Piaţa Victoriei, la care sînt aşteptaţi în jur de 10.000 de membri Sanitas. În cazul în care revendicările lor vor rămîne nerezolvate, pasul următor este declanşarea grevei generale, după Paşti. Sindicaliştii din sănătate spun acum că, pe fondul noii modalităţi de impozitare a salariilor şi a plafonării sporurilor la maximum 30% din salariu, salariile din sistem nu cresc la nivelul anunţat de minister. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă la minister, că „Ar fi o ipocrizie ca Sanitas să declanşeze greva, în condiţiile în care veniturile vor creşte. Ştiu că sînt nemulţumiri legate de aplicarea sporurilor, dar acel procent de 30% trebuie să îl respectăm. Veniturile nete nu scad, veniturile nete cresc. Noi avem în lege 30% (plafonul sporurilor – n.red.), mai mult decît atît nu putem în acest moment. „O să mai discutăm cu Sanitas. Aceste salarii nu sînt mici“, a mai spus Sorina Pintea.
Pintea: există bani cuprinşi în buget pentru aceste majorări substanţiale
Salariile medicilor şi asistenţilor vor creşte în luna martie cu procente cuprinse între 70% şi 170%, faţă de nivelul din luna ianuarie, potrivit Legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice, anunţase, pe 8 februarie, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă, la scurt timp după instalarea în funcţie. Ministrul Sănătăţii a dat asigurări, la acea vreme, că există bani cuprinşi în buget pentru aceste majorări substanţiale, adăugînd că „Principala mea temere este să avem un act medical de calitate, corespunzător acestor salarii. Aducem salariile la aproape nivelul Uniunii Europene, deci cred că trebuie să oferim şi servicii la nivel de Uniunea Europeană. În acest moment nu mai există scuză“.
În acest moment, atît în Bucureşti şi în ţară, există deja proteste ale biologilor, biochimiştilor şi chimiştilor din sistemul sanitar, ale căror salarii scad, începînd din luna martie, în urma aplicării legii. Ministrul Sănătăţii a admis, de altfel, în luna februarie, că aproximativ 3% dintre angajaţii din sistem vor avea scăderi salariale în urmă intrării în vigoare a legii salarizării unitare.
Este vorba despre angajaţii din laboratoare – chimişti, biochimişti, farmacişti – dar şi de persoanele care ocupă funcţii de conducere din categoria înalţilor funcţionari publici, directori şi adjuncţii acestora, precum şi şefii de birouri şi consilierii încadraţi în cabinetele directorilor, pentru că, spunea ministrul Sănătăţii, „veniturile acestora depăşeau cu mult veniturile celor încadraţi în posturi similare la alte ministere“.
Lasă un răspuns