EBOLA – Comisia Europeana cere statelor UE mobilizarea a 5.000 de medici pentru combaterea epidemiei in Africa

EBOLA - Comisia Europeana cere statelor UE mobilizarea a 5.000 de medici pentru combaterea epidemiei in Africa
EBOLA – Comisia Europeana cere statelor UE mobilizarea a 5.000 de medici pentru combaterea epidemiei in Africa

Comisia Europeana a inceput un tur al capitalelor europene pentru a solicita un efort suplimentar pentru combaterea epidemiei de Ebola in Africa, care include si mobilizarea a 5.000 de medici si a “mii de ingrijitori”, a declarat pentru AFP o sursa europeana.

 

Comisarii europeni Christos Stylianides (dezvoltare) si Vytenis Andriukaitis (sanatate) ar avea contacte in acest sens cu cele 28 de state UE intrucat, data fiind “gravitatea situatiei, este necesara o reactie imediata”, a adaugat aceasta sursa. Vytenis Andriukaitis a scris despre aceste eforturi miercuri, intr-o postare pe Twitter. “Am facut apel la ministrii din 14 state membre, le-am cerut sa trimita mai mult personal medical in tarile lovite de Ebola, raspunsuri pozitive”, se mentioneaza in tweet.

 

Comisarul european ar urma sa-si continue contactele cu ministrii din toate statele membre, in timp ce colegul sau Christos Stylianides, coordonator al UE pentru lupta impotriva Ebola, efectueaza demersuri similare pe langa oficialii guvernamentali din aria sa de competente, a precizat aceeasi sursa. In total, Comisia Europeana cere mobilizarea a “5.000 de medici si a mii de ingrijitori”, precum si “mai multe mijloace financiare si logistice, in special in materie de transport”, a explicat sursa.

Acest personal medical “poate fi de compozitie mixta”, incluzand “medici trimisi si finantati de statele membre”, personal mobilizat in cadrul programelor cofinantate de UE, precum si voluntari ai ONG-urilor.

 

Comisia a semnalat deja nevoia presanta de epidemiologi si de echipe mobile pentru a putea lupta impotriva epidemiei in satele si in zonele izolate. Reveniti la jumatatea lui noiembrie dintr-o misiune in cele trei tari aflate in epicentrul epidemiei — Sierra Leone, Liberia si Guineea — cei doi comisari europeni au decis sa accelereze ritmul mobilizarii europene, data fiind “gravitatea situatiei” din teren.

 

“Trebuie facut totul pentru a stimula un raspuns, nu putem astepta”, a subliniat sursa citata de AFP. Mijloacele UE pentru combaterea epidemiei de Ebola urmeaza a fi puse in discutie intr-o reuniune a ministrilor sanatatii din tarile membre de luni. UE s-a angajat pana acum sa deblocheze peste un miliard de euro pentru lupta impotriva Ebola, din care Comisia a pus la dispozitie 373 de milioane de euro.

La fata locului “solidaritatea europeana este tangibila si nu teoretica”, dar “trebuie facut mai mult” pentru a consolida coordonarea, a pledat Christos Stylianides in fata Parlamentului European la intoarcerea din Africa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *