Dosarul electronic de sănătate devine obligatoriu începând de sâmbătă, 12 noiembrie

Dosarul electronic de sănătate devine obligatoriu începând de sâmbătă, 12 noiembrie
Dosarul electronic de sănătate devine obligatoriu începând de sâmbătă, 12 noiembrie

După cardul de sănătate, românii vor fi dotaţi şi cu dosare electronice, în care medicii, indiferent că lucrează la stat sau la privat, vor fi obligaţi să completeze datele medicale ale pacientilor pe care îi consultă. Dosarul electronic va funcţiona pe baza cardului de sănătate. În dosar se vor găsi informaţii despre pacient, grupa de sînge, alergiile pe care le are, bolile pe care le-a suferit de-a lungul timpului, astfel încît în momentul în care un medic va trebui să consulte un pacient sau să îi acorde primul ajutor, să ştie exact care este situaţia medicală a acestuia.
Dosarul trebuie iniţiat de medicul de familie al pacientului şi doar de el. Informaţiile din dosar sînt proprietatea pacientului şi pot fi accesate de medici doar cu acordul pacientului, cu excepţia modulului privind «Sumarul de Urgenţă», care poate fi accesat şi fără acordul pacientului. Primul pas pe care trebuie să-l facă pacientul este să meargă la medicul de familie şi să ceară iniţierea dosarului. Medicul de familie va da o parolă. Va fi introdusă parola şi medicul va da o matrice de securitate – o foaie cu un tabel, de fapt. Un exemplar rămîne la medicul de familie, unul la pacient.

Dosarul de sănătate se constituie și atunci cînd pacientul solicită matricea de securitate (pentru acces) de la medic iar medicul o generează, o imprimă și o înmînează pacientului. Matricea de securitate conţine 64 de poziţii. În cazul în care PIAS este indisponibilă, pacientul poate avea acces la dosarul electronic cu CNP-ul său – cu acesta se autentifică. Pentru fiecare accesare a DES-ului se foloseşte cîte o poziţie din matrice.

Pacientul însă are dreptul să refuze ca unele informaţii să fie trecute în dosarul electronic sau să restricţioneze accesul medcilor la dosarul lui. Singurele informaţii la care au acces toţi medicii sînt cele din „Sumarul de urgenţă”, unde medicii de la urgenţe au acces fără acordul pacientului.
Reprezentanţii Casei Naţionale de Sănătate spun că Dosarul electronic de sănătate este conceput cu utilizarea celor mai mari standarde de securitate în domeniul datelor. Dosarul cuprinde date referitoare la sumarul de urgenţă, unde au acces medicii, şi o secţiune de istoric medical, unde pacienţii pot să intre numai cu parola proprie şi cu matricea de securitate.
Totuşi, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a declarat, vineri, la Bucureşti, că consideră anormală obligativitatea ca medicii să introducă toate datele medicale ale unui pacient. „Faptul că un medic va fi obligat să introducă în sistem în beneficiul Ministerului Sănătăţii, am înţeles, dar şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate toate informaţiile medicale din istoric, din antecedentele pacientului său, este o chestiune anormală, o chestiune care contravine principiilor şi normelor etice şi deontologice, aşa cum le veţi vedea în Codul şi Statutul CMR. Aceasta este opinia noastră. Este nefiresc ca un element din sistem care are doar calitatea de plătitor al serviciilor să beneficieze de o cantitate de informaţie care nu are legătură cu actul ce urmează să fie plătit”, a explicat preşedintele CMR, dr. Gheorghe Borcean.
El consideră că este firesc ca medicul să aibă acces la orice informaţii concludente despre pacient, însă nu este firesc ca aceste informaţii să fie „la dispoziţia întregii naţiuni” şi că medici ivor lua măsuri pentru a schimba aceste prevederi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *