
Dinţii s-ar putea repara singuri într-o bună zi, folosind propriile celule stem. Deşi încă în fază de laborator, noua metodă testată pe şoareci arată că un medicament numit Tideglusib poate stimula dinţii cariaţi să se repare singuri, informează webmd.com.
„Acum începe o nouă eră în stomatologia regenerativă“, anunţă cercetătorul Paul Sharpe, profesor de biologie craniofacială la Dental Institute-Kings College, Londra. Dr. Ronald Burakoff arată că „metoda face parte dintr-un domeniu nou numit endodonţie regenerativă. Vom vedea o grămadă de tehnici de regenerare în următorii cîţiva ani“.
El spune că celulele stem sînt capabile să preia „locurile de muncă“ ale celulelor specializate. Restaurarea dintelui cu propriul său material natural „înseamnă să fie menţinute vitalitatea completă a dintelui şi structura acestuia“. Sharpe a explicat că, atunci cînd un dinte este deteriorat, organismul produce un strat subţire de dentină pentru a sigila pulpa şi pentru a preveni infecţia. Dar acest lucru nu este eficient în cazul cavităţilor mari. Dintele cariat trebuie umplut cu ciment sintetic, dar nivelul normal de minerale al dintelui nu va fi niciodată complet refăcut. În cele din urmă, stomatologii trebuie să înlocuiască plombele vechi cu altele noi, mai mari, şi, după mai multe tratamente, dintele trebuie scos.
Pentru acest studiu, Sharpe şi colegii lui au pus bureţi biodegradabili de colagen înmuiaţi în Tideglusib (medicament testat ca tratament pentru boala Alzheimer) peste găurile forate în dinţii şoarecilor. Peste şase săptămîni, cînd buretele s-a degradat, s-a constatat că a fost înlocuit cu dentină nouă, ceea ce va duce în final, la o reparare naturală. În prezent, echipa lui Sharpe testează tehnica pe dinţii unor şobolani mai mari.
„După aceea, vom aplica pentru a primi aprobare şi finanţare pentru un studiu clinic uman“, a spus omul de ştiinţă.
Lasă un răspuns