De ce ni se zbate ochiul?

De ce ni se zbate ochiul?
De ce ni se zbate ochiul?

Dacă ţi se zbate ochiul, atunci ar fi cazul să te gîndeşti dacă nu cumva exagerezi cu stresul şi oboseala sau dacă nu consumi în mod excesiv cafea, tutun şi alcool.

Se crede că ochii ni se zbat şi din cauza unor reacţii alergice sau iritaţii care conduc la uscarea ochilor. Dincolo de aceste motive nu foarte grave, există anumite cazuri în care spasmele oculare sînt în directă legătură cu boli neurologice severe, cum ar fi blefarospasmul, clipire anormală a pleoapelor, şi scleroza laterală amiotrofică – boala Lou Gehrig.

 

Blefarospasmul apare, de cele mai multe ori, după vîrsta a doua. Numărul femeilor care suferă de această tulburare este mai mare decît cel al bărbaţilor, iar cazurile de blefarospasm sînt tot mai dese în întreaga lume. În cazul în care problema avansează, pot apărea şi alte afecţiuni precum sensibilitatea la lumină, vederea înceţoşată şi, de cele mai multe ori, spasmele pot cuprinde şi alte zone ale feţei.

 

Ar trebui să ne îngrijorăm atunci cînd spasmele pleoapelor determină o închidere completă a acestora, cînd spasmele ajung să se extindă şi către alte zone ale feţei ori atunci cînd ochii se umflă, se înroşesc şi chiar produc secreţii apoase.

De asemenea, un semnal de alarmă este şi amorţirea şi lăsarea pleoapei superioare. Toate aceste simptome trebuie prezentate medicului de familie care vă va trimite mai departe către un specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *