De ce e bine să mănânci fistic

De ce e bine să mănânci fistic
De ce e bine să mănânci fistic

Fisticul este un snack extrem de nutritiv. Nutriţioniştii îl recomandă pentru aportul său de calorii şi nutrienţi. Pistacia vera este copacul ce poartă fructul de fistic. Acesta este nativ din Grecia, Siria, Iran şi Asia de Vest. Un asemenea copac poate face 50 kilograme de fistic pe an. Iranul este cel mai mare producător şi exportator de fistic din lume.
Beneficiile consumului de fistic
• Arginina: Fisticul este bogat în arginină, substanţă cu rol important în procesele metabolice din corpul uman. Arginina, cunoscută mai mult ca L-Arginina mai este numită şi molecula minune pentru că ajută procese importante din corp.
• Grăsimi monosaturate: Grăsimile monosaturate nu se depun pe pereţii vaselor de sînge, asta le face să fie denumite şi grăsimi bune.
• Proteine şi antioxidanţi: Fisticul este bogat în antioxidanţi, substanţe care reduc stresul oxidativ al celulelor. Aceşti antioxidanţi sînt vitamine E, vitamina A şi luteina. În plus, fisticul are proteine care ajută la construirea de celule noi.
• Fitosteroli: 100 de grame de fistic conţin 279 mg fitosteroli. Aceste substanţe reduc colesterolul şi riscul de a face cancer.
• Minerale: 50 de grame de fistic conţin doza zilnică de minerale recomandată pentru calciu, magneziu şi cupru.
• Reduce riscul bolilor cardiovasculare: În 100 de grame de fistic sînt 713 calorii din care 512 calorii provin din grăsimi. Majoritatea acestor grăsimi sînt monosaturate care reduc LDL (colesterolul cu densitate mică) şi deci reduc şi riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

Previne instalarea diabetului

Fisticul, bogat în grăsimi sănătoase, contribuie la prevenirea instalării diabetului, mai ales a celui de tipul 2, favorizat de obezitate, au constatat cercetătorii spanioli. Într-un studiu efectuat de aceştia, 54 de persoane cu prediabet, cunoscut şi sub numele de diabet borderline, au urmat o dietă mediteraneană timp de opt luni. Participanţii la studiu au consumat aceeaşi cantitate de calorii pe perioada cercetării, dar, timp de patru luni, au consumat şi 57 de grame de fistic pe zi. Greutatea acestora nu s-a schimbat, însă rezultatele testelor de sînge au arătat o shimbare înainte şi după consumul de fistic. Cel mai important, nivelurile de zahăr şi de insulină au scăzut – acesta fiind un indiciu că organismul procesa mai uşor zahărul din alimente. Aproximativ 30 de grame de fistic furnizează 20% din necesarul zilnic de vitamina B6. Aceasta e necesară pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, în producerea de hemoglobină şi sintetizarea neurotransmiţătorilor precum serotonina şi dopamina. Ajută la menţinerea unor niveluri normale ale glicemiei atunci cînd aportul caloric este scăzut precum şi pentru ameliorarea simptomelor ce însoţesc sindromul premenstrual. Atenţie! Fisticul prăjit şi cu sare nu este bun nici pentru cei care au probleme cu rinichii, nici pentru hipertensivi.
În rest, fisticul este bun (are şi proteine de foarte bună calitate), dar ţineţi cont că îngraşă, deoarece are o densitate calorică mare. Încearcaţi să-l mîncaţi fără sare şi cel mult 50 de grame zilnic. Sarea poate duce la formarea pietrelor la rinichi, în plus reţine apă în ţesuturi, creşte tensiunea arterială, care are şi ea efect advers împotriva rinichiului, practic îl „omoară“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *