De azi, medicii de familie au salarii mai mari

De azi, medicii de familie au salarii mai mari
De azi, medicii de familie au salarii mai mari

Din 1 octombrie, valoarea punctului minim garantat per capita (număr de persoane înscrise pe listă) creşte de la 4,3 lei la 4,6 lei
• Tot de la 1 octombrie se majorează şi remuneraţia pentru gărzi
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnat, vineri, propunerea Colegiului Medicilor din România (CMR) de majorare a veniturilor medicilor de familie şi din ambulatoriu, începînd din octombrie, astfel că pentru tot anul 2016 este o creştere, în medie, de 13% pe lună pentru medicii de familie şi 17% pentru serviciile acordate în ambulatoriu, a declarat pentru news.ro preşedintele CMR, Gheorghe Borcean. De asemenea, tot din 1 octombrie se aplică şi majorarea remuneraţiei pentru gărzile făcute de medici.

Majorarea veniturilor a fost semnată de şeful CNAS

Propunerile Colegiului Medicilor din România au fost făcute la sfîrşitul lunii iulie, la o întîlnire cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Tibichi. „Atunci, Biroul executiv al CMR a propus majorarea veniturilor pentru medicii din asistenţă medicală primară, din 1 octombrie, pe care noi îi considerăm de mare importanţă pentru sistemul de sănătate. Ieri (vineri – n.r.), preşedintele CNAS mi-a spus că a semnat majorarea veniturilor, respectiv creşterea valorii punctului minim garantat per capita (pentru fiecare persoană înscrisă pe listă) şi per serviciu la medicul de familie şi per serviciu în ambulatoriu“, a explicat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean.

Majorare de 13%

Astfel la medicii de familie, din 1 octombrie, valoarea punctului minim garantat per capita (număr de persoane înscrise pe listă) creşte de la 4,3 lei la 4,6 lei, iar valoarea punctului minim garantat per serviciu înregistrează o creştere de la 2 lei la 2,1 lei. La 1 iulie, majorarea per capita pentru medicul de familie a fost de la 4 lei la 4,3 lei, iar per serviciu de la 1,9 lei la 2 lei. În ambulatoriu, valoarea puctului minim garantat per serviciu a crescut de la 1,8 lei la 2 lei. Cumulate, cele două majorări de la 1 iulie şi cea de la 1 octombrie reprezintă o creştere a veniturilor lunare, în medie, cu 13% pentru medicină de familie, iar pentru ambulatoriu cu 17%. Tot din acesta luna se aplică şi majorarea remuneraţiei pentru gărzile făcute de cadrele medicale, conform unei Ordonanţe de Guvern. Astfel, un rezident de anul III dintr-o unitate clinică va avea o plata netă de 257 de lei în timpul săptămînii, iar o gardă pe timpul weekendului va fi plătită cu un spor între 50% şi 100%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *