Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi, prin inspectorii de specialitate a desfăşurat acţiuni de inspecţie şi control în unităţi autorizate/înregistrate ce îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului.
Au fost verificaţi 68 de agenţi economici care comercializează produse alimentare de origine animală şi nonanimală în incinta staţiilor de distribuţie a carburanţilor – staţii PECO, restaurante, fast-food-uri, cantine, pensiuni turistice, precum şi alte unităţi de alimentaţie publică, depozite alimentare, supermarket-uri în care se prepară, se servesc şi se comercializează alimente.
În urma controalelor efectuate au fost identificate produse alimentare recepţionate, prelucrate, depozitate, transportate şi valorificate fără respectarea normelor de igienă şi s-au aplicat 31 de sancţiuni, din care 9 avertismente şi 22 amenzi contravenţionale în valoare de 17.000 de lei.
Incepand cu data de 25 iulie a.c., inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Calarasi, au demarat actiuni de inspectie si control in depozite mixte de legume – fructe provenite din tari terte, pentru verificarea cerintelor privind siguranta alimentelor.
Au fost controlate 4 depozite de legume fructe in care s-au constatat deficienţe cu privire la manipularea în condiţii necorespunzătoare a produselor, neîntreţinerea corespunzătoare a spaţiilor fiind aplicat avertisment si s-a dispus recoltarea de probe pentru determinare reziduuri si contaminanti.
Controalele se vor derula in echipe mixte de catre inspectorii de specialitate ai DSVSA Calarasi si DADR Calarasi.
Vor fi evaluate conditiile de depozitare, detinerea documentelor care sa ateste ca produsele sunt in conformitate cu legislatia comunitara din domeniul sigurantei alimentelor, calitatea legumelor si fructelor receptionate si depozitate destinate comercializarii, termenul de valabilitate.
Şi animalele au fost protejate.
Implicată în asigurarea indemnităţii teritoriului, DSVSA Călăraşi prin Serviciul de Sănătate şi Bunăstare Animală a supravegheat starea de sanatate a animalelor sub aspectul tuberculozei bovine a întregului efectiv de bovine de pe raza judeţului Călăraşi. Au fost testate prin tuberculinare un efectiv de 11 864 de bovine din cadrul gospodăriilor populaţiei. În urma testării prin tuberculinare au fost depistate 21 de bovine cu rezultat neconcludent ce vor fi retestate şi una bovina cu rezultat pozitiv, pentru acestea impunându-se măsuri sanitare veterinare de eliminare prin abatorizare. Acţiunea de tuberculinare s-a desfăşurat şi în exploataţiile comerciale de bovine fără a fi depistate reagente TBC.
Sub aspectul mentinerii statusului oficial de leucoza enzootica bovina au fost supravegheate prin recoltare probe de sange 10157 bovine din cadrul gospodăriilor populaţiei, fiind depistate pozitive un numar de 28 bovine si declarate 18 focare active de boala in localitatile: Modelu, Calarasi, Fundeni, Budesti, Mitreni, Gradistea, Unirea, Borcea, Spantov asupra acestora impunandu-se restrictii privind miscarea animalelor numai catre abatorizare.
Din luna iunie, în fiecare localitate de pe teritoriul judeţului Călăraşi a fost declanşată cea de-a doua campanie de vaccinare contra pseudopestei aviare, fiind vaccinate 258764 capete păsări în gospodăriile populaţiei, campania fiind in derulare.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Calarasi recomandă deţinătorilor de animale, pe fondul avertizărilor meteorologice pentru fenomene neobişnuite – caniculă, ploi abundente, grindină, furtuni, datorita efectelor dăunătoare asupra sănătăţii şi bunăstării animalelor care pot fi provocate de intemperii să asigure, în permanenţă, un adăpost corespunzător pentru animale, sa asigure cantităţi suficiente de apă şi furaje .
Cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este de la lipsa de apă care duce la deshidratarea animalului şi poate provoca suferinţă şi chiar moarte.
In caz de caniculă, animalele nu vor fi exploatate în intervalul de timp 12.00 – 18.00.
La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor precum şi la aparitia unor modificări comportamentale, se va anunţa urgent medicul veterinar responsabil din localitatea respectivă.
Toti deţinătorii de animale au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare astfel încât să evite orice suferinţă inutuilă şi să asigure cel puţin standarde minime privitoare la bunăstara animalelor deţinute.
In urma acţiunilor de control privind circulaţia animalelor s-a aplicat 1 sancţiune contravenţionala în valoare de 1.200 de lei.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Calarasi asigură permanenţa prin specialişti, inclusiv sâmbăta şi duminica, pentru intervenţia în cazul înregistrării sesizărilor primite .
Sesizările pot fi comunicate la numărul de telefon 021/313676.
Lasă un răspuns