
În ultima perioadă au început să circule în mediul virtual tot mai multe informaţii despre mierea contrafăcută pe care o găsim în tot mai multe lanţuri de magazine. Mierea este un produs uşor de falsificat, cea mai uzată tehnică fiind cea a amestecului de produse apicole. Astfel, deşi credeţi că aţi cumpărat un borcan care conţine doar miere de salcîm, în el se poate găsi şi miere de tei, de floarea-soarelui sau de alte tipuri de miere, toate naturale, iar fraudarea constă în faptul că plătiţi pentru un produs de top, dar primiţi ceva de calitate inferioară.
Miere sau glucoză industrială?
Mai grav este însă cînd eşti înşelat prin comercializarea unui produs care conţine sau nu miere, alături de glucoză industrială, obţinută prin hidroliza amidonului din porumb sau din cartofi. Acest tip de glucoză, în stare lichidă, are un gust aproape identic cu cel al mierii şi este aproape imposibil de depistat la degustare. Consumul pe termen lung al mierii cu glucoză vă va priva de beneficiile mierii naturale şi vă poate pune în pericol sănătatea, consemnează dcnews.ro.
Ambalajul şi etichetarea
O miere de calitate este ambalată igienic, are capacul curat, la fel ca şi suprafaţa borcanului. Nu cumpăraţi miere dacă vedeţi că nu este perfect curată, prezentînd impurităţi ce nu au ce căuta într-un produs de calitate. O mare atenţie trebuie dată şi etichetei (obligatorie pe fiecare borcan!) şi care trebui să conţină informaţii despre tipul de miere, cantitatea, datele de contact ale stupinei unde a fost produsă, perioada de valabilitate şi condiţiile în care trebuie păstrată.
Culoarea
În funcţie de tipul mierii, aceasta are o culoare specifică. Astfel, dacă este vorba despre mierea de salcîm, aceasta trebuie să fie cît mai aproape de culoarea incoloră. Dacă este prea galbenă, atunci poate fi vorba despre un amestec de miere (albinele nu au cules doar de la salcîm în acea perioadă) sau, deloc de dorit, este vorba despre un produs „îmbunătăţit“ artificial. La polul celălalt, mierea de mană, cea mai scumpă din categoria acestor produse apicole, trebuie să fie cît mai închis, o culoare mai slabă indicînd, din nou, că ar fi vorba despre un amestec.
Densitatea
Deşi, în mod normal, densitatea mierii se măsură cu un refractometru, pentru cei care se află la un tîrg apicol, există căi mai puţin tehnice pentru a descoperi mierea de calitate. Se poate răsturna borcanul cu capacul bine închis, observînd modul în care bula de aer din interior se ridică. Dacă mişcarea este lentă, atunci avem o densitate bună. Totuşi, această tehnică este „combătută“ de falsificatori cu ajutorul unui truc: borcanele sînt umplute pînă la refuz, nelăsînd loc formării acelei bule de aer!
Gradul de cristalizare
Orice miere cristalizează la un moment dat, dacă este o miere naturală. Totuşi, la unele produse – mierea de salcîm, spre exemplu, cristalizarea se face după o perioadă mai lungă, acest lucru fiind şi un atribut care îi ajută pe stupari să îi pună un preţ mai mare. În fapt, nu este relevant acest aspect, întrucît mierea de rapiţă cristalizează cel mai repede şi, totuşi, este la fel de sănătoasă şi îşi păstrează toate proprietăţile chiar şi în forma…zaharisită.
Testul focului
Luaţi un colţ de serveţel, realizaţi un mic con din hîrtie şi murdăriţi-l de miere cu ajutorul unei linguriţe. Daţi foc la capătul mînjit cu miere cu ajutorul unui chibrit sau al unei brichete. Dacă zona cu miere arde cu uşurinţă, mierea este autentică. Dacă mierea este contrafăcută, zona murdară de miere nu se va aprinde.
Testul şerveţelului
O altă metodă de testare a mierii poate fi şi „murdărirea“ unui şervet alb de bucătărie cu o lingură de miere. Cea autentică nu pătează, pe cînd cele mai multe tipuri de miere artificială lasă pete gălbui.
Testul paharului cu apă
Mierea autentică nu se dizolvă imediat dacă este pusă într-un pahar cu apă. Ea se va duce prima dată la fundul paharului. Dacă mierea este falsificată, se va dizolva imediat şi nu se va depune.
Lasă un răspuns