Corpul uman: Orarul activităţilor organelor interne

Fiecare organ din corpul nostru are, în decursul a 24 de ore, un maxim de eficiență de numai două ore. În rest, se odihneşte, ajungând la un moment dat la un minim. De aceea este important să ţinem cont de aceste ore şi să-i dăm corpului exact ceea ce cere. Dacă ritmurile sunt dereglate, scade randamentul activităţilor noastre, apar oboseala şi extenuarea. Dar pentru a şti ce să faci şi la ce oră, trebuie întâi să cunoşti orarul corect al activităţilor interne.

De la 5 la 7 – intestinul gros

Trebuie să ştim că intestinul gros lucrează intens între orele 5,00 şi 7,00 dimineaţa. Între aceste ore majoritatea oamenilor au scaune. Se recomandă evitarea stresului şi grabei în această perioadă. Beţi apă şi renunţaţi la cafea. Hormonii reîncep să funcţioneze din plin între 5,00 şi 6,00.

De la 7 la 9 – stomacul

Stomacul este extrem de activ între 7,00 şi 9,00. Nu e bine să săriţi din pat, trebuie să vă acordaţi câteva minute de linişte, la căldura aşternutului. După care e obligatoriu să mâncaţi. Cafeaua nu este un mic dejun sănătos. La această oră pot fi luate vitaminele. La ora 7, începe producţia de hormoni sexuali, de cinci ori mai mulţi decât în restul zilei. Nu e bine să facem jogging la această oră, vom suprasolicita inima.

De la 9 la 11 – splina şi pancreasul

Splina şi pancreasul funcţionează perfect în intervalul 9,00-11,00, timp în care stomacul se odihneşte. De aceea, în această perioadă nu sunt recomandate alimentele greu digerabile şi alcoolul. Dacă splina nu funcţionează corect, se poate perturba nivelul trombocitelor din sânge. Se recomandă consumul de fructe. Se va evita efortul fizic La ora 10,00 apar durerile articulare intense, ca urmare a inactivităţii din timpul nopţii şi a variaţiilor nivelului de cortizol

De la 11 la 13 – inima

Inima este la capacitate maximă între orele 11,00 şi 13,00, perioadă în care nu trebuie să mâncăm copios, pentru a nu consuma din energia necesară funcţionării inimii. La ora 11,00, corpul îşi arde grăsimile, iar la ora 12,00 organismul este ocupat cu producerea de acizi. În schimb, mintea e leneşă. Scade nivelul de oxigenare al creierului, din această cauză există un risc mărit de accidentare. Puteţi simţi palpitaţii. Tensiunea arterială creşte la ora 12,00, dar scad atenţia şi capacitatea de muncă.

De la 13 la 15 – intestinul subţire

Intestinul subţire are activitate intensă în intervalul 13,00-15,00. Activitatea lui e ghidată de sistemul nervos vegetativ, iar stresul o poate bloca. Din acest motiv se recomandă ca la prânz să se mănânce în linişte şi calm, în niciun caz în faţa calculatorului. . La ora 13,00 putem mânca, nu se depune. Tot acum scade atenţia, creierul se pregăteşte pentru digestie. Este recomandată tot acum o scurtă siestă. La ora 14, forţa vitală este foarte scăzută. O oră mai târziu, la 15,00, creierul se pune din nou în mişcare. Puterea de concentrare sunt în formă maximă.

De la 15 la 17 – vezica urinară

Vezica urinară este foarte vioaie între orele 15,00 şi 17,00. Trebuie consumate multe lichide şi e indicată activitatea sportivă. În jurul orei 15,00, nivelul cortizolului scade dramatic, dar creşte pofta de dulciuri cu care este obligatoriu să luptaţi. Exerciţiile fizice sunt ideale la ora 16, deoarece acum trecem printr-un moment de revitalizare, plămânii şi caile respiratorii sunt larg deschise. Faceţi o plimbare în aer liber. Între 16,00-18,00, energia revine la parametri optimi, acum se pot practica sporturi, întâlniri de afaceri.

De la 17 la 19 – rinichii

Rinichii intră în acţiune cu maxim randament între 17,00 şi 19,00, timp în care se produce o curăţare a organismului de toxine. După ora 19,00 e bine să nu se consume o cantitate prea mare de lichide pentru a nu perturba somnul de noapte şi pentru a nu deranja rinichii din perioada lor de refacere. O oră bună pentru performanţe este ora 17,00. Acum, artiştii, oamenii de afaceri, sportivii dau cele mai bune rezultate.

De la 19 la 21 – sistemul circulator

Sistemul circulator are activitate intensă între orele 19,00 şi 21,00. Este perioada de maximă receptivitate a simţurilor, optimă pentru a viziona spectacole de teatru, filme sau muzică. Materia cenuşie este dispusă să absoarbă cunoştinţe şi informaţii noi. Este ora la care se poate învăţa eficient. Cresc capacităţile vizuale. La ora 19,00 se recomandă luarea medicamentelor şi aplicarea produselor cosmetice. La ora 20 se ia cina. Trebuie să mâncaţi alimente care nu suprasolicită stomacul şi ficatul.

De la 21 la 23 – pielea

Între orele 21,00-23,00 organismul se pregăteşte de odihnă, deci nu se recomandă nicio activitate care l-ar putea reactiva (exerciţii fizice, consum de alimente grele sau cafea, fumat). Somnul cel bun vine abia după ora 23,30. În jurul orei 21,00, scad temperatura corpului şi metabolismul. Pielea se revitalizează.

De la 23 la 1 – vezica biliară

Vezica biliară funcţionează intens între orele 23,00 şi 1,00, secretând sucul biliar necesar digestiei. Ce care se trezesc des noaptea în acest interval trebuie să-şi pună problema unei funcţionări greşite a bilei sau a ficatului. Cei cu disfuncţii ale bilei sau a ficatului ar trebui să nu muncească pe perioada nopţii. La ora 23, corpul se linişteşte, se reduce schimbul de substanţe, tensiunea, temperatura, activitatea cardiacă ajung la minimum. Ora 23,00 e favorabilă concepţiei.

De la 1 la 5 – ficatul şi plămânii

Ficatul are ca perioadă maximă de activitate intervalul 1,00-3,00 noaptea. În acest timp, e bine ca organismul să fie scufundat în somn, pentru refacerea ficatului afectat de toxicitatea unor alimente, fumat, alcool, stres. Noaptea, între orele 2 şi 4, toate simţurile sunt în stare de inhibiţie. Plămânii sunt foarte activi între 3,00 şi 5,00 dimineaţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *