Cea mai sănătoasă cură de slăbire-Dieta Mediteraneană

Cea mai sănătoasă cură de slăbire-Dieta Mediteraneană
Cea mai sănătoasă cură de slăbire-Dieta Mediteraneană

Dieta Mediteraneană este considerată la nivel internaţional drept una dintre cele mai sănătoase cure existente. Dieta Mediteraneană se bazează pe alimente neprocesate precum fructe, legume, păstăi, cereale integrale, lactate, ulei de măsline, carne de pasăre şi peşte – alimentele de baza pentru aproape oricare cură excelentă. Îşi are originile în dieta Parasouda, pe care o ţineau persoanele din insula Creta – ele au dus o viaţă foarte lungă, sănătoasă şi de acest aspect poate avea parte oricine o urmează. Este extrem de benefică şi în zilele noastre, deoarece a fost adaptată vremurilor moderne (căci anumite plante au dispărut de-a lungul anilor), iar cei care au urmat-o pot dovedi oricînd că radiază de sănătate şi bunăstare fizică. Este un regim care cuprinde reţete specifice celor 16 ţări care se regăsesc pe coasta Marii Mediterane.

Iată un exemplu de meniu pentru o zi din Dieta Mediteraneană:

Mic dejun:
– 1/3 pepene galben
– 1 felie de pîine prăjită
– 2 linguriţe de unt de arahide
– 1 măr
Gustare:
– o mînă de nuci, alune sau migdale
Prînz:
– 2 căni salată de spanac
– 50 g piept de pui
– 1 linguriţă ulei de măsline
– 1 linguriţă sos vinaigrette
– 1 piţa mică din cereale integrale
– 1 măr
Gustare:
– o mîna de nuci, alune sau migdale
Cină:
– 140 g peşte
– 1 cartof dulce, mic
– 2 – 3 ceşti de sote din broccoli, ardei, cepe şi ulei de măsline
– 1 cană de fruct proaspăt

Sfaturi privind Dieta Mediteraneană

• Înlocuiţi untul şi margarina cu uleiuri sănătoase cît de des posibil: folosiţi ulei de măsline ca sursă principală pentru coacere şi preparare, ulei extravirgin asezonat cu oţet balsamic ori ulei de alune de pădure.
• Schimbaţi sursa de proteine: înlocuiţi carnea roşie cu cea de pui, curcan, peşte, precum şi cu boabe din păstăi – mazăre, fasole, linte, năut, arahide, nuci şi diferite plante. Făcînd aceste schimbări, veţi reduce numărul grăsimilor săturate pe care le asimilaţi însă veţi menţine ridicat numărul proteinelor de care aveţi nevoie.
• Puteţi consuma şi peşti (cei graşi sînt o alegere excelentă, deoarece sînt bogaţi în acizi omega-3 benefici pentru inima), dar nu preparaţi prin prăjire, de două ori pe săptămînă: crustacee, cod, eglefin, merluciu, biban de mare, calcan, merlan, chefal, conserve de ton, calmar, midii, creveţi, crab, homar, sardine, hamsii, somon, macrou, hering, păstrăv, ton proaspăt etc.
• Este de preferat să mîncaţi o cantitate mai mare de cereale integrale şi legume – gîndiţi-va la carne doar că la ingredientul care oferă aromă şi care completează mîncarea de legume. Carnea trebuie să fie în porţie mică.
• Mizaţi pe cereale precum grîu, orz, ovăz, mei, porumb şi orez brun.
• Consumaţi legume ca bază principala pe toată durata în care urmaţi Dieta Meditaraneană: se recomandă să mîncaţi între trei şi opt gustări pe zi (în porţie de cîte una – două căni în funcţie de tip). Alegeţi legume în diferite culori pentru a obţine totalitatea vitaminelor şi a antioxidanţilor necesari: ceapă, varză, dovlecei, spanac, praz, broccoli, lăptuci, conopidă, sparanghel, vinete, ardei, roşii.
• Adăugaţi mirodenii şi condimente sănătoase; există o mulţime de plante aromatice cu efect antiinflamator şi antioxidant.
• Este foarte bine să mîncaţi nuci, migdale, alune de pădure, nuci caju, castane comestibile, seminţe de floarea-soarelui şi de dovleac, de susan, mac – însă fără sare şi fără ulei.
• Puteţi mînca şi ouă sau produse lactate, dar nu prea des (brînză slabă în grăsimi, iaurt, lapte degresat, de exemplu) şi dacă se poate, de la animale crescute în mod natural, nu cu diferite substanţe pentru creştere.
• Puteţi consumă alcool (vin roşu) însă în cantităţi reduse ori moderate (maximum unul sau două pahare).
• Savuraţi fiecare bucată fără a va încărca stomacul. Evitaţi produsele de tip fast-food.
• Bucuraţi-vă de fructe proaspete ca desert cînd ţineţi Dieta Mediteraneană, deoarece reprezintă o sursă bună de fibre, vitamina C şi antioxidanţi: grapefruit, portocale, mere, struguri, banane, pepeni, cireşe, ananas, smochine, măsline etc.

Ce beneficii oferă Dieta Mediteraneană?

– pierderea în greutate;
– controlul mai bun asupra nivelului de zahăr din sînge;
– reducerea riscului depresiei;
– stilul regimului mediteranean a fost asociat cu reducerea nivelului inflamaţiei, infarctului, atacului cerebral şi al bolii Alzheimer.
Aspecte negative:
– dieta Mediteraneană este destinată cu precădere persoanelor foarte active;
– uleiul consumat din abundenţă dăunează inimii, de aceea este necesară o atenţie sporită; cînd se consumă în cantităţi obişnuite (nu mai mult de două linguriţe pe zi), nu este dăunător.
Dietă Mediteraneană nu este una fadă, cu toate că se axează pe consumul mîncărurilor preparate din legume şi verdeţuri. Dacă mîncărurile sînt preparate corect, mai puţin de 8% dintre calorii au ca sursă grăsimile saturate. Regimul mediteranean reprezintă un sistem echilibrat şi sănătos de alimentaţie, care oferă cantitatea necesară de vitamina B12 şi fier în timp ce menţine la minimum nivelul grăsimilor saturate (deoarece consumul de alimente provenite de la animale este limitat).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *