Cancerul intestinului gros poate fi depistat cu un simplu test

Cancerul intestinului gros, al treilea ca frecvenţă între bolile oncologice, poate fi depistat print un test simplu, numit hemocult, anunţă Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Cancerul intestinului gros este o tumoră solidă care îşi are originea în straturile interne ale peretelui intestinal, dar care poate creşte, străbătând în întregime acest perete. Acest tip de cancer afectează intestinul gros şi este al treilea ca frecvenţă atât la bărbaţi, cât şi la femei, reprezentând 13% din totalul cazurilor de cancer.

 
Anual, în Europa, aproape 190.000 pacienţi sunt diagnosticaţi cu acest tip de cancer. În momentul diagnosticării, aproximativ 20 la sută dintre pacienţi sunt deja în faza de metastază a bolii, cancerul fiind extins dincolo de intestinul gros.
Una dintre cele mai simple metode de depistare existentă în acest moment este testul hemocult. Acest test este neinvaziv şi nu presupune niciun fel de intervenţie medicală, având drept scop depistarea prezenţei unei sângerări ascunse în scaun, un indicator foarte util în diagnosticarea precoce a unor afecţiuni intestinale sau chiar a cancerului intestinului gros.

 
Prezenţa sângelui în scaun poate fi un simptom al cancerului intestinului gros sau rectului, însă nu toate sângerările de acest fel sunt cauzate de cancer. Afecţiunile care pot duce la prezenţa de sânge în materiile fecale includ: hemoroizii, colita ulcerativă, fisurile anale, ulcerul duodenal. De aceea, este important ca pacienţii să discute cu medicul lor de familie despre aceste investigaţii şi despre cum se poate realiza testul hemocult.
Potrivit datelor statistice, incidenţa anuală a acestei forme de cancer în România este de peste 8.000 de cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvenţă a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe.

 
Cancerul intestinului gros este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa, iar anual, în lume, 700.000 de oameni mor din această cauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *