
Carnea de porc rămîne alimentul preferat de romîni, mai ales de Sărbători. Această carne are un conţinut bogat în proteine, dar este şi,,grea“, cu metabolizare lentă. De asemenea, este bogată în vitamine şi minerale, cum ar fi: fier, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc, precum şi o serie de vitamine din grupa B, B6, B12, acid nicotinic, tiamină, riboflavină. Carnea de porc conţine atît grăsimi saturate, cît şi nesaturate, muşchiul fiind încadrat în carne slabă, iar ceafa şi coastele în carne grasă. Carnea de porc poate reprezenta pentru organism şi o sursă bună de fier.
Persoanele care exclud din dietă carnea, de orice tip, se confruntă cu deficienţa de zinc. Fierul, zincul şi vitamina D, pe care carnea roşie le conţine, sînt absorbite mai eficient de către organism, spre deosebire de alte alimente. „Consumată în cantităţi moderate, carnea de porc este o bună sursă de proteine, avînd efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor şi performanţelor mentale. Prin conţinutul de antioxidanţi esenţiali, carnea de porc asigură o mai bună imunitate a organismului. Copiii şi tinerii pot consuma fără grijă carne de porc, dar cu moderaţie. E de preferat să optaţi pentru porc crescut în mod natural, nu pentru cel de crescătorie. Carnea animalelor crescute forţat produce dereglări la nivel hormonal, imunitar şi de creştere. Totodată, prelucrarea şi procesarea este bine să fie una tradiţională, adică fum sau fierbere’’ spune nutriţionistul Florin Ioan Bălănică.
Lasă un răspuns