Beneficiile aduse organismului consumul regulat de ouă

Beneficiile aduse organismului consumul regulat de ouă
Beneficiile aduse organismului consumul regulat de ouă

Cu toate că Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne sfătuia să ne limităm consumul de ouă, deoarece acestea măresc nivelul colesterolului şi pot fi dăunătoare pentru sănătatea noastră, studii recente au demontat această ipoteză. Explicaţia? Un ou conţine 180-186 mg de colesterol, în timp ce ficatul poate genera 1.000-2.000 mg de colesterol în fiecare zi. Dacă dieta ta este bogată în colesterol, ficatul se poate adapta şi cantitatea de ouă nu va mări nivelul de colesterol, ci va fi substituit cu celălalt. Iată ce beneficii aduce asupra organismului tău consumul regulat de ouă:

Sunt bogate în nutrienţi
Fiind considerat cel mai complet aliment, oul abundă în nutrienţi precum vitaminele A, B12, B2 şi B6, acid folic, fier, fosfor, magneziu, iar lista poate continua.

Produc colesterol bun
Ouăle produc, într-adevăr, o cantitate însemnată de colesterol (186 mg/ou), însă este vorba de colesterol bun (HDL), care nu numai că nu aduce niciun prejudiciu organismului, dar îl ajută să producă mai multă vitamina D şi hormoni, cum ar fi testosteron, estrogen şi cortizol.

Stimulează activitatea cerebrală
Datorită conţinutului de choline din compoziţia sa, oul stimulează activitatea cerebrală şi îmbunătăţeşte memoria.

Îmbunătăţesc vederea
Ouăle conţin cantităţi ridicate de luteină şi de zeaxanthină, substanţe excelente pentru protejarea retinei de razele ultraviolete. De asemenea, pot micşora riscul de a face cataractă cu pînă la 50%.

Întăresc muşchii
Ouăle sînt o sursă importantă a proteinelor de calitate, două ouă fiind echivalentul unei bucăţi de carne şi nu trebuie să îţi mai faci griji de grăsimile şi acizii graşi din carne.

Întăresc sistemul osos
Ouăle au în compoziţia lor o cantitate însemnată de vitamina D, vitamină cunoscută pentru creşterea aportului de minerale şi calciu în organism. Astfel, un consum regulat de ouă te ajută să ai oase mai puternice.

Te ajută să slăbeşti
Numeroase studii au arătat că un consum regulat de ouă la micul dejun ajută la reducerea indicelui de masă corporală, asta pentru că ouăle sînt alimente săţioase şi bogate în proteine.

Conţin colesterol bun
Atunci cînd consumi în mod regulat ouă, îi furnizezi organismului şi o cantitate necesară din lipoproteina HDL, cunoscută sub numele de colesterolul bun. Datorită acestuia eşti mai bine protejată în faţa bolilor cardiovasculare.

Asigură un nutrient esenţial
Este vorba despre colină, un component important al complexului de vitamine B, care ajută la construirea membranelor celulare şi alte molecule esenţiale funcţionării creierului. Aproximativ 90 la sută din populaţia Americii, spre exemplu, este deficitară la acest capitol, susţine un studiu.

Conţin foarte multe vitamine şi minerale
Oul este un aliment care asigură un complex larg de vitamine şi minerale. Este vorba despre vitamina A: 6% , folaţi – 5% , vitamina B5 – 7%, B12 – 9%, vitamina B2 – 15%, fosfor – 9%, seleniu – 22% , 6 grame de proteine şi 5 grame de grăsimi sănătoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *