Astăzi, grevă generală în Sănătate

Astăzi, grevă generală în Sănătate
Astăzi, grevă generală în Sănătate

În această dimineaţă, de la ora 7.00, în toate spitalele din ţară va fi declanşată greva generală, anunţă liderii Federaţiei Sanitas, care îşi cer scuze faţă de toţi pacienţii care vor fi afectaţi de această acţiune, precizînd că o treime dintre angajaţi vor asigura continuitatea actului medical, iar urgenţele vor fi rezolvate. Aproape 75.000 de medici, asistenţi medicali şi alţi angajaţi din sistemul sanitar vor intra, de astăzi, în grevă generală, ca urmare a faptului că nu s-a ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării, a declarat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi. „Încă nu am ajuns la niciun numitor comun cu oficialităţile, prin urmare în jur de 75.000 de persoane din sănătate, medici, asistenţi, toate categoriile profesionale, intră de luni în grevă generală“, a spus Marius Sepi.

„Ne cerem scuze anticipat faţă de toţi pacienţii“

„Avînd în vedere atitudinea cel puţin indiferentă a guvernanţilor şi, în acelaşi timp creşterea nivelului de nemulţumire a colegilor nedreptăţiţi ca urmare a punerii în aplicare a OUG 20 şi 43/2016, Consiliul Naţional a decis respectarea calendarului de acţiuni stabilit la şedinta din septembrie. Astfel, luni 31 octombrie 2016, membrii noştri de sindicat vor intra în grevă generală. Ne cerem scuze anticipat faţă de toţi pacienţii care într-un fel sau altul vor fi afectaţi de acţiunile noastre şi facem apel la fiecare dintre aceştia să aibă minimă răbdare şi înţelegere faţă de colegii noştri care nu doresc decît să reclădească demnitatea lucrătorilor din sistemul sanitar public de stat. În acelaşi timp facem un nou apel către toate partidele politice parlamentare să dea dovadă de maturitate şi să îşi asume repararea inechităţilor şi nedreptăţilor inacceptabile generate de cele două Ordonanţe de urgenţă criticate – 20/2016 şi 43/2016, în cel mai scurt timp posibil, putînd astfel să deblocheze activitatea în sistemul sanitar public de stat“, se arată în comunicatul postat ieri pe site-ul Federaţiei Sanitas. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat că, la discuţiile care au avut loc vineri, le-au transmis liderilor Federaţiei Sanitas că se caută soluţii pentru ca veniturile din sistemul sanitar să fie cît mai aproape de un nivel corespunzător, iar luni a fost programată o nouă întîlnire.

Revendicările sindicaliştilor

Federaţia Sanitas cere introducerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ – 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică – 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe – aproximativ 1.500 de persoane. „De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de pînă la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii avînd aceeaşi profesie, avînd aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii“, a spus Sepi. Federaţia Sanitas a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de pînă la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic. Protestele Federaţiei Sanitas au început cu pichete, în 20 septembrie la sediul Ministerului Muncii, în 27 septembrie la Ministerul Finanţelor, în 4 octombrie la Ministerul Sănătăţii şi în 11 octombrie la sediul Parlamentului. În 12 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă japoneză şi au purtat banderole în timpul serviciului, în toate spitalele, iar în 19 octombire, sindicaliştii au fost în grevă de avertisment, cu încetarea lucrului timp de două ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *