Aproape 100 de medicamente ar putea fi retrase de pe piață

Aproape 100 de medicamente ar putea fi retrase de pe piață
Aproape 100 de medicamente ar putea fi retrase de pe piață

Aproape 100 de medicamente ar putea fi retrase de pe piaţă, după ce, în ultimii ani, 2.000 de produse au dispărut deja, fiind înlocuite cu altele mai scumpe, a declarat marţi Laurenţiu Mihai, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, adăugînd că reprezentanţii companiilor care fac parte din această asociaţie vor să colaboreze cu autorităţile pentru a găsi imediat alternative la medicamentele care ies de pe piaţă.

“Credem că este important că pacienţii să nu sufere în momentul în care medicamentele ieşite de sub brevet îşi aliniază preţul în raport cu preţul de referinţă al medicamentului generic, conform recomandării Consiliului Concurenţei. Înţelegem că este o situaţie specială pentru circa 100 de medicamente, care ar putea fi retrase de pe piaţă, iar companiile membre APMGR se angajează să colaboreze cu autorităţile pentru a găsi imediat alternative la ce este nevoie”, a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv al APMGR.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice repetă, de asemenea, apelul către autorităţi de a regândi în totalitate atât politică de preţ a medicamentului, cât mai ales povara fiscală a taxei clawback, care, atrag atenţia producătorii, ar riscă să afecteze accesul populaţiei la tratamente cu preţ accesibil: “Putem să gîndim soluţii punctuale pentru 100 de medicamente, dar nu putem să stabilim dispariţia a mii de medicamente generice de pe piaţă că urmare a aplicării unitare a taxei clawback”, spune Laurenţiu Mihai.

Conform calculelor Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă în ultimii ani, fiind înlocuite cu alternative mult mai scumpe.

Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice susţin că soluţia ar fi implementarea unui calcul diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *