Analgezicele cresc riscul de insuficienţă cardiacă

Analgezicele cresc riscul de insuficienţă cardiacă
Analgezicele cresc riscul de insuficienţă cardiacă

Studiul  a fost realizat pe 92.163 de pacienţi internaţi în spital pentru insuficienţă cardiacă din Marea Britanie, Olanda, Italia şi Germania şi susţine că analgezicele obişnuite pot provoca această gravă problemă cardiacă.

Studii anterioare au legat analgezicele de un ritm cardiac anormal, ceea ce poate provoca insuficienţă cardiacă, şi un risc crescut de infarct miocardic şi accident vascular cerebral, dacă se administrează în mod regulat. Incriminate sînt antiinflamatoarele nesteroidiene (prescurtat, AINS), cum ar fi ibuprofenul, şi inhibitorii selectivi ai COX-2, medicamente folosite pentru a controla durerea şi inflamaţia în artrită.

S-a constatat că persoanele care au luat orice tip de AINS în ultimele 14 zile au prezentat un risc cu 19 % mai mare de a ajunge la spital cu insuficienţă cardiacă, comparativ cu persoanele care au folosit AINS, dar în trecut. Riscul de boală a fost evidenţiat în cazul a 7 medicamente AINS (diclofenac, ibuprofen, indometacin, ketorolac, naproxen, nimesulid şi piroxicam) şi a doi inhibitori ai COX 2 (etoricoxib şi rofecoxib). Riscul de spitalizare a variat de la 16% pentru naproxen, la 83% pentru ketorolac.

Riscul s-a dublat pentru diclofenac, etoricoxib, indometacin, piroxicam şi rofecoxib utilizate în doze foarte mari. Chiar şi doze medii de indometacin şi etoricoxib au fost asociate cu un risc crescut. Studiul oferă dovezi că analgezicele cele mai utilizate sînt asociate cu un risc crescut de insuficienţă cardiacă, risc care oscilează de la un medicament la altul şi de la o doză la alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *