700 de copii mai sănătoşi după un an fără fumat în spaţiile publice

700 de copii mai sănătoşi după un an fără fumat în spaţiile publice
700 de copii mai sănătoşi după un an fără fumat în spaţiile publice

România a adoptat legislaţia de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise, în vederea protejării sănătăţii publice şi pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Astfel, s-a interzis fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. România a reuşit să iasă din grupul ultimelor 5 ţări europene care nu respectau prevederile Convenţiei Cadru privind Controlul Tutunului referitoare la protejarea cetăţenilor ei faţă de expunerea la fumul de tutun.

 

Consumul de tutun este responsabil de peste 42.000 de vieţi pierdute anual în România şi continuă să reprezinte cauza principală de boală care poate fi prevenită. Aceasta înseamnă că responsabilitatea decizională şi colectivă trebuie să se îndrepte către eliminarea acestui factor de risc din vieţile copiilor, tinerilor şi adulţilor.
La un an distanţă, legislaţia de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise este general acceptată de populaţie şi mediul de afaceri, în egală măsură. Legislaţia privind interzicerea fumatului în spaţiile publice închise a avut un nivel de suport între 72 şi 84% înainte de adoptare. După 6 luni, nivelul de susţinere a fost de 80% (63% în rîndul fumătorilor).

 

În perioada martie-august 2016 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015 s-au înregistrat mai puţine cazuri externate:
• cu 5,4% (1.267) mai puţine cazuri de adulţi spitalizaţi pentru boli ischemice coronariene
• cu 11,5% (88) mai puţine cazuri de adulţi spitalizaţi pentru accident vascular cerebral
• cu 1,7% (638) mai puţine cazuri de adulţi spitalizaţi pentru exacerbare a bronhopneumoniei obstructive cronice sau astm
• cu 5,4% (708) mai puţine cazuri de copii spitalizaţi pentru exacerbare a astmului sau pentru o infecţie acută de căi respiratorii superioare (IACRS).
„Dacă urmărim datele statistice, vedem că 1.993 adulţi şi 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat în 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015“, a declarat la acel moment Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii. România s-a angajat, în luna septembrie 2016, într-un nou demers ambiţios, dar realizabil: generaţia care se va naşte în anul 2017 să fie nefumătoare la vîrsta maturităţii, în anul 2035.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *