31 Mai-Ziua Mondială fără tutun

31 Mai-Ziua Mondială fără tutunÎn fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii celebrează “ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN”, subliniind riscurile de sănătate asociate consumului de tutun şi promovând politicile sociale de reducere a consumului.
Tema din acest an a fost „Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!”.

 
La nivel global, consumul de tutun omoară anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Este important ca acest fenomen să fie combătut, deoarece se estimează că, până în anul 2030, se va ajunge la o creştere a mortalităţii, de la 6 milioane, la 8 milioane de oameni în fiecare an, în special din ţările cu venituri mici şi medii.
Scopul cel mai important pentru marcarea acestei zile este de a contribui la protejarea generaţiilor prezente şi vitoare, nu numai din punctul de vedere al consecinţelor medicale, dar şi al celor sociale, de mediu şi economice cauzate de consumul de tutun, dar şi fumatului pasiv.

 
La nivel global, consumul de tutun este cea de-a doua cauză de mortalitate (după hipertensiune), acesta fiind în momentul de faţă responsabil de moartea unui adult din 10. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a instituit Ziua Mondială fără Tutun în anul 1987 pentru a atrage atenţia asupra riscurilor consumului de tutun şi a efectelor sale letale.
La nivel naţional, Agenţia Naţională Antidrog a marcat această zi prin organizarea de evenimente specifice de informare, educare şi sensibilizare a populaţiei privind beneficiile unui stil de viaţă sănătos.

 
Astfel, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Călăraşi au desfăşurat, în mediul şcolar şi în comunitate, activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare asupra efectelor nocive cauzate de consumul de tutun, de petrecere a timpului liber, de formare de abilităţi în scopul creşterii influenţei factorilor de protecţie şi scăderii influenţei factorilor de risc, subscrise temei propuse de OMS, cu logo-ul „Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!”, astfel:
· 18 mai- Târgul Ofertelor Educaţionale organizat la Şcoala Gimnazială”Nicolae Titulescu”
· 24-26 mai –Festivalul „Flori de Mai”
· 24-31 mai în instituţii de învăţământ din municipiul Călăraşi si în mediul rural: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Colegiul Agricol „Sandu Aldea”, Şcoala Gimnazială”Nicolae Titulescu”, Şcoala Gimnazială”Tudor Vladimirescu”, Şcoala Gimnazială”Mircea Vodă”, Şcoala Gimnazială ”Carol I”, Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu”, Şcoala Gimnazială nr. 1 Modelu.
De asemenea specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Călăraşi au fost alături de copii de Ziua lor -1 Iunie la activităţile organizate în Parcul Dumbrava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *