Din citrice, condimente, castraveţi, fructe de pădure sau caprifoi se pot prepara limonade aromate, răcoritoare, care hidratează şi contribuie la o stare de sănătate mai bună.
Pe timp de vară, e important să ne menţinem hidrataţi. Fie că nu putem bea multă apă plată, aşa cum recomandă medicul, fie că ne dorim arome deosebite, care să ne crească apetitul pentru lichide sau că vrem, pur şi simplu, să adăugăm băuturii răcoritoare şi un scop terapeutic, avem la îndemînă plante, fructe şi flori cu care se pot prepara băuturi hidratante şi delicioase. Gustoase şi răcoritoare, limonadele se pot face din aproape orice fruct, ierburi şi condimente. O astfel de băutură este simplă, răcoroasă, taie setea şi aduce şi un aport de vitamine semnificativ. E preparată acasă, e proaspătă şi înviorătoare, face impresie bună în faţa musafirilor şi înlocuieşte cu succes nocivele sucuri din comerţ. Cu limonadele fresh organismul se va hidrata şi va primi şi mineralele şi vitaminele de care are nevoie pe caniculă. Puteţi alege din următoarele reţete de limonade în funcţie de gust, ingredientele pe care le aveţi la îndemînă şi de afecţiunile pe care doriţi să le amelioraţi.
Limonada clasică ajută la slăbit
Acum este vremea limonadelor. Tradiţional, aşa cum îi spune şi numele, limonada se prepară din apă plată, lămîie şi, opţional, miere de albine. Dar şi alte fructe pot fi combinate cu apa rece pentru a obţine o băutură reconfortantă. La toate însă, se adaugă lămîie, motiv pentru care astfel de băuturi se pot numi tot limonade. Unele vă pot părea mai bizare, dar cu siguranţă merită încercate, pentru că au şi efecte curative. Clasica limonadă cu lămîie este celebră pentru stimularea metabolismului, ajutînd la slăbit şi eliminarea celulitei. Dar beneficiile apei cu lămîie nu se termină aici. Limonada ajută la eliminarea acidului uric. De aceea, e foarte eficientă în cazul afecţiunilor articulaţiilor, legate de depunerea de săruri, dar şi a pietrelor la rinichi sau vezica biliară. Limonada e de folos şi celor cu laringită, anghină, răceală. Lămîia curăţă dinţii şi menţine respiraţia curată, ameliorează aftele şi stomatitele. În fazele incipiente ale hipertensiunii, limonada ajută la normalizarea presiunii sîngelui. Consumînd apă cu lămîie, e puţin probabil să aveţi dureri de cap.
Limonada de grepfruit ajută ficatul
Dintre citrice, foarte potrivite pentru limonadă sînt mandarinele şi grepfruit-ul. Se prepară dintr-o lămîie, 2 grepfruit roz, un plic de zahăr vanilat, 3 linguri de miere de albine şi apă plată. Stoarceţi citricele, adăugaţi zahărul vanilat, mierea şi apa. Amestecaţi bine şi decoraţi paharul cu cîteva felii de lămîie. Numit şi „mărul raiului“, grepfruitul are, pe lînga cantităţi uriaşe de vitamina C, şi o enzimă care dinamizează metabolismul şi digestia, fiind un aliment de bază în curele de slăbit. Limonada cu grepfruit băută dimineaţa, pe stomacul gol, şi înainte de mesele principale cu o jumătate de oră, activează arderile metabolice şi ajută enorm ficatul. Apa cu mandarine se recomandă seara, înainte de culcare, fiind de folos în rezolvarea constipaţiilor. O astfel de limonadă e excelentă şi pentru calmarea tusei. Lămîile sînt contraindicate în cazul enterocolitei cronice, gastritei, ulcerului gastric si duodenal. Limonada cu citrice e o sursă bogată de vitamina C naturală, un antioxidant extrem de important pentru întărirea imunităţii şi neutralizarea radicalilor liberi. Apa cu citrice detoxifică, energizează şi alcalinizează corpul şi stimulează digestia alimentelor.
Apa cu căpşune are proprietăţi antiinflamatoare
Apa cu căpşune se prepară din fructe tăiate felii, o jumătate de lămîie şi cîteva frunze de busuioc. Se îndulceşte cu miere sau sirop de arţar. Ingredientele se pun într-un borcan, se presează cu o lingură pentru a elibera aromele, se umple vasul cu apă şi se îndulceşte după gust. Se pot adăuga pepene, 2-3 frunze de mentă, o portocală cu tot cu coajă sau chiar puţin rozmarin proaspăt. Un secret pentru realizarea acestei băuturi este să curăţaţi căpşunele şi să puneţi zahăr peste ele, apoi să le lăsaţi cîteva ore la frigider pentru a-şi lăsa siropul. O astfel de limonadă are proprietăţi antiinflamatoare. Căpşunele se regăsesc în topul celor mai bogate fructe în antioxidanţi, sînt o sursă bogată de vitamine din complexul B, vitaminele C, A, E, K , dar au un conţinut bogat în minerale: calciu, magneziu, potasiu şi fier, mangan, zinc, fluor, fosfor, cupru. Apa cu căpşune ajută la buna funcţionare a inimii, la arderea grăsimilor, reduce senzaţia de foame. Este o apă care curăţă organismul de toxine şi alungă stresul.
Limonada cu piersici curăţă rinichii
Limonada cu piersici este perfectă pentru zilele toride de vară, piersica adăugînd o aromă dulceagă limonadei. Se prepară din 3 piersici coapte şi 2 lămîi. Miezul piersicelor se taie în bucăţi mici şi se pasează. Peste acest piure se storc lămîile şi se adaugă zahăr şi apă. Se poate servi cu cuburi de gheaţă. Băutura este delicioasă, veţi bea astfel mai multe pahare şi vă veţi hidrata mai bine. În plus, piersicile sînt bogate în antioxidanţi (fenoli), conţin puţine calorii, taie pofta de mîncare, luptă cu diabetul şi bolile cardiovasculare. Vitaminele A şi C fac din piersică un mare hidratant şi agent important în regenerarea ţesutului pielii. Este un fruct antistres, care reduce anxietatea. Curăţă rinichii prin efectul diuretic. Celor suferind de gută şi reumatism li se recomandă această limonadă de piersici, care are şi efect antibacterian şi împiedică dezvoltarea tumorilor.
Limonada cu pepene, puternic efect hidratant
Apa cu pepene, verde sau galben, este practic o combinaţie de apă cu apă, dat fiind faptul că pepenele roşu este unul dintre cele mai bogate fructe în apă. Fiecare 100 de grame din miezul roşu conţine 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine, vitaminele A, C, E, D, B6, B12 şi numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul. Nivelul crescut de antioxidanţi (licopenul) din pepene face din acest fruct un aliat de nădejde în lupta cu radicalii liberi, protejînd vasele de sînge şi împiedicînd îngroşarea pereţilor arteriali. Protejează de cancer de sîn, colorectal, este un afrodisiac natural, combate inflamaţiile articulare, spală rinichii. Datorită efectului puternic hidratant, limonada cu pepene, la care se poate adăuga şi mentă, e un real ajutor în procesul de detoxifiere şi slăbire. Pepenele galben conţine apă mai puţină (88,5%, faţă de 92% în cel verde), dar este mai bogat în vitamina C şi, în plus, conţine beta caroten. De asemenea, are acid folic, care îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi reduce riscul atacului cardiac. Apa cu pepene galben are efect răcoritor foarte puternic, acţiune reglatoare asupra apetitului (datorită substanţelor aromate), precum şi efecte vitalizante puternice.
Mere, ananas, cireşe
Apa cu mere mai poate fi numită şi apa cu zero calorii deoarece valoarea caloriilor pe care o conţine este foarte apropiată de zero. Farmacia din mere este un lucru ştiut: fibre, vitamine, minerale din belşug. Se adaugă scorţişoară, care va ajuta la stimularea organelor interne. Într-o sticlă de 500 de ml, se pun felii subţiri de mere şi un baton de scorţişoară. Se lasă la frigider peste noapte. A doua zi se adaugă apa. Limonada cu ananas dizolvă cheagurile de sînge care dau tromboze. Face mai uşor de digerat proteinele de origine animală. Ananasul ajută la siluetă, întăreşte sistemul imunitar. Nu e recomandat celor cu hiperglicemie. Limonada cu cireşe are avantajul că poate fi preparată fără zahăr. În plus, e bună pentru inimă, protejează vasele de sînge de stresul oxidativ şi celulele creierului de demenţă, previne atacurile de gută şi are efect antiinflamator.
Irezistibilele fructe de pădure!
Fructele de pădure fac o limonadă aromată şi foarte aspectuoasă, care va reduce pofta de dulce, hidratînd puternic. Se poate prepara înlocuind pur şi simplu cuburile de gheaţă cu fructe de pădure congelate. Sau din apă, fructe, miere şi lămîie. Fructele se pisează, se strecoară pentru eliminarea seminţelor şi se adaugă mierea, apa şi sucul de lămîie. Afinele sînt remediu în fermentaţii gastrice, enterocolite, obezitate. Ajută vederea, normalizarea glicemiei, neutralizează infecţiile din intestin, protejează organismul contra radioactivităţii. Limonada cu fragi ajută în anemii, afecţiuni renale şi circulatorii, febră, gută, dereglări menstruale, constipaţie. Reduce tensiunea arterială şi tonifiază sistemul nervos. Zmeura reprezintă un remediu excepţional pentru tubul digestiv, pentru pancreas şi sistemul respirator. Asocierea cu zahăr anulează efectul binefăcător al zmeurii în diabet şi ulcer. Afinele roşii vitaminizează şi combat stările neplăcute după beţie. Murele sînt depurative, răcoritoare, uşor astringente, laxative. Limonada cu coacăze negre normalizează activitatea nervoasă, combat anemia, măresc imunitatea naturală a organismului.
Limonadă de morcovi, castraveţi sau ardei iute
Mai puţin populare, limonadele cu legume au şi ele efect hidratant. Poate că nu sînt la fel de atractive ca băuturile cu fructe, dar beneficiile pentru organism sînt importante. Adăugaţi cîteva felii de castravete într-un pahar cu apă pentru a obţine o apă vitaminizantă şi detoxifiantă. Se pot adăuga lămîie şi mentă. Castraveţii conţin o apă mult mai pură decît apa potabilă. Limonada de castraveţi are un puternic efect de curăţare a sistemului digestiv şi răcoreşte în zilele cu temperaturi ridicate. Limonada cu morcov se prepară din morcovi proaspăt storşi, lămîi şi apă. Se poate adăuga pulbere de ghimbir sau ghimbir ras. Această apă este tonică, remineralizantă, sporeşte numărul de globule roşii, întăreşte imunitatea şi activitatea bilei. Mai bizară este limonada de ardei iute. Se obţine dintr-un ardei iute, tăiat în bucăţi, fără seminţe, apă, zahăr, lămîi şi o linguriţă de sare. Ardeiul iute se pune într-o cană cu apă şi se fierbe 2 minute. Se adaugă zahărul şi se mai fierbe 2 minute. Se amestecă siropul cu celelalte ingrediente. Se bea rece cu cuburi de gheaţă. Activează circulaţia, previne infarctul şi accidentul vascular cerebral.
Băuturi răcoritoare picante
Condimentele pot transforma apa obţinută într-o băutură vindecătoare. Apa cu scorţişoară, preparată dintr-un baton de scorţişoară adăugat într-un pahar de apă şi lămîie timp de cîteva minute, combate virusurile, îmbunătăţeşte digestia şi reglează zahărul din sînge. Scorţişoara e bună în afecţiuni cardiace şi circulatorii, ale sistemului nervos, sughiţ, spasm nervos, sîngerări ale gingiilor, dereglări ale apetitului. Batonul poate fi şi de vanilie. Apa cu cuişoare are proprietăţi antiseptice foarte puternice. Ajută la tratarea indigestiei şi la eliminarea paraziţilor. Adăugaţi 3-5 cuişoare într-un pahar cu apă caldă. Se lasă pînă cînd acestea îşi eliberează aromele. Cuişoarele reprezintă unul dintre cele mai bune dezinfectante cunoscute vreodată. Apa de cuişoare e indicată în colite de putrefacţie şi disfuncţii biliare.
Limonada cu ghimbir taie greaţa, ajută în crampe stomacale, balonare şi indigestie. Ghimbirul creşte circulaţia sîngelui şi are proprietăţi antiinflamatoare şi antivirale puternice. Adăugaţi cîteva felii de rădăcină de ghimbir sau pulbere de ghimbir în apă cu lămîie şi miere.
Limonade cu busuioc, cimbru sau rozmarin
Dintre ierburi, cea mai bună în limonadă este menta. Ajută în durerile de stomac şi este puternic energizantă. Apa cu mentă stimulează glandele salivare să digere mai bine alimentele, şi în plus împrospătează respiraţia şi energizează corpul. Menta ucide bacteriile şi virusurile. Limonada cu rozmarin este nu doar delicioasă, ci şi excelentă pentru stimularea imunităţii şi circulaţiei sîngelui şi reducerea inflamaţiilor. Se adaugă cîteva crenguţe de rozmarin într-o carafă cu apă şi se lasă cîteva ore. Se pot adăuga şi cîteva felii de castravete sau lămîie. Rozmarinul reduce colesterolul, ajută în balonări, afecţiuni ale rinichilor, oboseală, constipaţie. Limonada cu lavandă este cocteilul perfect de seară, după o zi lungă, obositoare şi stresantă. Conferă un somn liniştitor. Se pun o jumătate de ceaşcă de lavandă şi o lămîie feliată într-o carafă cu apă şi se ţine la frigider cîteva ore. Foarte răcoritoare este şi limonada cu cimbru, castraveţi, lămîie, zahăr şi cimbru. Limonada cu frunze proaspete de busuioc (strivite) are efecte în disfuncţii stomacale, insomnii, nervozitate, migrene, angina pectorală, diaree, colici intestinale şi balonări. Combate greaţa şi stimulează pofta de mîncare.
Apă de flori de soc, caprifoi sau trandafiri
Cu siguranţă, cea mai populară limonadă din flori este cea de soc, ca variantă a celebrei socate. Este foarte aromată, răcoritoare şi gustoasă. Se prepară din apă, lămîie, zahăr, flori de soc şi mentă. Florile spălate se aşază într-o carafă, împreună cu cele de mentă şi lămîia stoarsă şi cea feliată. Se adaugă apa şi zahărul şi se ţine la frigider. Şi alte flori pot sta la baza preparării de limonade naturale. Pentru o limonadă cu flori de caprifoi aveţi nevoie de apă plată, flori de caprifoi, lămîie, miere şi mentă. Se pune carafa în frigider. După un timp, florile îşi vor lăsa aroma. Nu e recomandată celor cu diaree acută sau probleme cu stomacul. Dar ajută în febră, dureri de gît, migrene, dureri la urinare. Caprifoiul încetineşte coagularea sîngelui şi întăreşte inima. Calmează crampele şi durerile articulare în caz de artrită sau reumatism.
Limonada de trandafiri se obţine din petalele de trandafiri, lămîi, miere, apă, gheaţă. Se mai pot adăuga frunze de mentă, felii de portocale, grepfruit, kiwi, ghimbir. Este o limonadă puternic parfumată.
Combinaţii hidratante mai puţin obişnuite
• Limonada de căpşune merge cu oregano sau rubarbă.
• Limonada de mure se asortează cu rozmarin.
• Menta merge perfect cu pepenele verde.
• Cimbrul e potrivit în limonada de piersici.
• Limonada de castravete se aromatizează cu mentă.
• Limonada braziliană combină lămîile verzi cu lapte condensat.
• Limonada de mentă merge şi cu adaos de portocale.
• În limonada de ghimbir se poate adăuga piper negru proaspăt măcinat.
• Apa cu grapefruit poate fi completată cu mandarine, mentă şi castravete.
Florile de tei calmează copiii hiperactivi
• Florile parfumate de tei au multiple întrebuinţări curative. Preparatele se recomandă în special în bronşite, stări gripale, tulburări cardiace. Florile de tei trebuie culese imediat după înflorire, la 1-2 zile după ploaie, pe vreme însorită şi trebuie uscate la umbră. Florile de tei conţin mucilagii, uleiuri esenţiale, taninuri, glucozide, flavonoide, zaharuri, mangan şi vitamine. Infuzia este un bun expectorant şi ajută ca sedativ în stări de tensiune psihică şi în insomnii. Infuzaţi 15-30 g de flori într-un litru de apă fierbinte. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi, ultimul la culcare. Avînd o acţiune sedativă şi uşor hipnotică, sudorifică şi diuretică, ceaiul de flori de tei a fost folosite la tratarea spasmelor, tulburărilor digestive, insomniei, nevrozelor şi în tratarea aterosclerozei. Recent s-a descoperit că florile de tei sînt un remediu excelent împotriva gripei şi răcelii, în special la copii. Infuzia de tei este un excelent remediu pentru hipertensiune arterială. Scoarţa acţionează în special la nivelul ficatului şi a vezicii biliare. Lemnul de tei este folosit în ceai pentru a combate artrita, reumatismul, migrenele şi calculii biliari şi renali. Băile cu ceai din flori de tei sînt cunoscute pentru calmarea oboselii, insomniei şi anxietăţii. Fac minuni în cazul copiilor hiperactivi. Ceaiul din flori de tei proaspăt preparat poate fi folosit şi ca loţiune pentru ten. Ajută la regenerarea pielii. Infuzia foarte concentrată poate avea efect excitant asupra sistemului nervos şi poate cauza insomnii. Consumul excesiv de ceai de tei poate favoriza unele disfunctionalităţi ale inimii.
Lasă un răspuns