20 de sfaturi despre sănătate care sunt în realitate mituri

20 de sfaturi despre sănătate care sunt în realitate mituri
20 de sfaturi despre sănătate care sunt în realitate mituri

Iată 20 de sfaturi despre sănătate care sunt în realitate mituri:

1. Laptele ajută corpul adulţilor

Acest tip de reclamă este foarte bine înrădăcinată în mintea oamenilor. Departamentul de Agricultură din Statele Unite ale Americii a promovat băutul a patru pahare cu lapte pe zi pentru ca adulţii să aibă necesarul de calciu şi vitamina D. Nenumărate studii au demonstrat că nu există o legătură între consumul de lapte şi numărul scăzut de fracturi ale oaselor.

2. Mîncarea organică este fără pesticide şi mai sănătoasă

Mîncarea organică nu este neapărat lipsită de pesticide şi nu este neapărat mai sănătoasă. Fermierii care cresc produse organice pot utiliza chimicale care sînt derivate din produse naturale, în unele cazuri sînt mult mai nocive pentru mediu decît cele sintetice. Nivelul pesticidelor atît din mîncarea organică, cît şi din cea non-organică este scăzut şi nu are un efect negativ în momentul consumării. Consumul mîncării organice nu aduce un aport nutritiv mai mare decît mîncarea non-organică.

3. Este în regulă să mănînci mîncarea pe care ai scăpat-o pe jos dacă ai ridicat-o în maximum cinci secunde

Regula de cinci secunde nu este reală, bacteriile pot contamina mîncarea în cîteva milisecunde. O serie de teste au demonstrat că mîncărurile moi atrag mai repede bacteriile decît mîncarea uscată, dar nu există un timp în care aceasta este ,,sigură“.

4. Chimicala triptofan din curcan te face somnoros

Triptofanul este un aminoacid care ajută creierul să se relaxeze, producînd senzaţia de somnolenţă. Însă nu doar curcanul conţine triptofan, brînza cedar are o concentraţie mult mai mare din acest amino acid. Experţii afirmă că starea de somnolenţă este produsă de carbohidraţi, alcool şi în general de mesele copioase.

5. Ciocolata produce acnee

Timp de cîteva luni cercetătorii au hrănit zeci de persoane cu batoane cu o concentraţie de 10 ori mai mare de ciocolată decît cele normale şi zeci de batoane care imitau gustul de ciocolată. După ce au numărat coşurile de pe feţele participanţilor nu au descoperit nicio diferenţă între cei care au mîncat batoane cu ciocolată şi cei care nu au mîncat.

6. Un măr pe zi ţine doctorul la distanţă

Merele sînt pline de vitamina C şi fibre, ambele sînt importante pentru sănătatea pe termen lung a oamenilor, dar nu sînt singurul lucru de care corpul are nevoie. Dacă corpul va fi atacat de un virus sau o bacterie, un măr nu va putea rezolva problema,

7. Zahărul natural, precum mierea, este mult mai sănătos decît zahărul procesat

Un baton de cereale care are miere în loc de fructoză nu este mai bun pentru sănătate. Zahărul din produsele naturale, cum ar fi fructele sau produsele sintetice, este acelaşi. ,,Cercetătorii ar fi surprinşi să audă despre superioritatea mierii din moment ce nu există niciun consens al efectelor biologice ale fructozei sau ale mierii“, a declarat profesorul Alan Levinovitz. Problema este că produsele sintetice precum bomboanele conţin o doză mult prea mare de zahăr.

8. Cafeaua opreşte creşterea

Majoritatea cercetărilor nu au descoperit nicio corelaţie între consumul de cofeină şi dezvoltarea oaselor copiilor. La adulţi consumul de cafea poate limita uşor absorbţia de calciu, dar impactul este atît de mic încît o lingură cu lapte ar putea anula efectele unei ceşti de cafea.

9. Consumul de îngheţată poate înrăutăţi răceala

Ideea conform căreia lactatele cresc producţia de mucus nu este adevărată conform unor cercetări. ,,De fapt, produsele lactate îngheţate pot calma un gît iritat“, a declarat un membru al echipei.

10. Zahărul dă aceeaşi dependenţă precum heroina

În 2009, în cartea ,,Fat Change“, era susţinut faptul că zahărul stimulează creierul la fel ca tutunul, alcoolul, cocaina sau heroina, dînd acelaşi nivel de dependenţă. Autorul cărţii susţine că unele studii au dovedit că zahărul stimulează aceleaşi părţi ale creierului care sînt stimulate atunci cînd bem alcool sau cînd avem parte de relaţii intime. În cadrul acestor studii ştiinţifice, problema este că radiografiile nu au dovedit semne exacte ale dependenţei. Cercetătorii nu ştiu cum arată dependenţa în creierul uman.

11. Zahărul şi ciocolata sînt afrodisiace

În secolul XIX, înainte ca zahărul să provoace diabet sau hiperactivitate, era considerat un stimulent sexual în cazul femeilor, al copiilor şi în mod controversat în cazul celor săraci. Însă nu există dovezi care să confirme aceste supoziţii.

12. Zahărul provoacă hiperactivitate în rîndul copiilor

În cadrul numeroaselor studii, cercetătorii au încercat să demonstreze această afirmaţie. Mitul provine din 1974, cînd doctorul William Crook a scris o scrisoare către Academia Americană de Pediatrie, pe care aceştia au publicat-o. ,,În ultimi trei ani am început să conştientizez că zahărul produce hiperactivitate“, scria în scrisoare. O scrisoare nu poate egla numeroasele studii, conform National Institute of National Health. ,,Ideea că zahărul rafinat produce ADHD este foarte populară, dar majoritatea cercetărilor au discreditat afirmaţia“.

13. Sîngele se face albastru atunci cînd nu mai există oxigen

Sîngele îşi schimbă culoarea în roşu închis atunci cînd nu mai transportă oxigen, însă acesta pare albastru pentru că este acoperit de mai multe straturi de ţesut care îi schimbă culoarea.

14. Oamenii au cinci simturi

Văzul, auzul, simţul tactil şi gustul sînt doar cîteva dintre simţuri. Balansul, temperatura, percepţia timpului, propriocepţia (percepţie de sine însuşi – n.r.), nocicepţia (senzaţie iniţială la contactul cu stimulul dureros – n.r.) sînt unele dintre cele mai necunoscute simţuri.

15. Consumul de morcovi te face să vezi mai bine pe timpul nopţii

Vitamina A este un nutrient care se găseşte în morcovi şi este benefic pentru sănătatea ochilor şi ajută persoanele care au deficienţe de vedere. Dar nu vor putea să îţi ofere vedere nocturnă. Mitul probabil a început în timpul propagandei Britanice din Al Doilea Război Mondial.

16. Sarcina te face să gîndeşti ca un copil

Unele studii care au examinat memoria femeilor în timpul sarcinii au demonstrat că există mici efecte asupra creierului în timp ce alte studii nu au arătat niciun efect negativ. Există dovezi care susţin că femeile gravide devin mai inteligente şi mai organizate, conform unui studiu pe şoareci.

17. Părul şi unghiile continuă să crească după moarte

Un alt mit, de fapt pielea se strînge în momentul morţii, dînd impresia că părul şi ungiile au crescut.

18. Oamenii nu pot dezvolta noi celule ale creierului

Oamenii nu se nasc cu toate celulele de care au nevoie. Există nenumărate dovezi conform cărora creierul continuă să producă celule, în unele regiuni la maturitate, procesul se numeşte neurogeneză.

19. Guma pe care o ingerăm se va digera în şapte ani

Majoritatea compoziţiei din gumă este nedigerabilă, dacă este înghiţită aceasta va trece prin intestine şi va ieşi pe partea cealaltă. Singurul moment în care o gumă de mestecat a creat probleme a fost atunci cînd a fost înghiţită o dată cu alte obiecte nedigerabile. Un băiat de patru ani a suferit un blocaj gastrointenstinal din cauza unei mingi de gumă de mestecat cu patru monede în ea.

20. Cuptorul cu microunde poate provoca cancer

Radiaţiile de la microunde nu cauzează cancer, doar unele tipuri de radiaţii produc boala, în funcţie de doză. Radiaţiile solare pot provoca cancer, dar ajută şi la crearea vitaminei D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *