Ministerul Sănătăţii va introduce 12 medicamente oncologice noi pe lista medicamentelor compensate, a anunţat ieri instituţia, după ce Alianţa Pacienţilor Cronici a prezentat povestea unui pacient care a murit de cancer fiindcă medicamentul de care avea nevoie nu era inclus pe lista de compensate.
„Practic, s-a dorit introducerea mai multor medicamente pe această listă“
„În data de 23 februarie, Ministerul Sănătăţii a primit de la Agenţia Naţională a Medicamentului o cerere de modificare a HG astfel încît 10 produse să fie incluse în noua formă a HG 720 ca să intre în compensare, respectiv gratuitate. Dintre acestea, patru produse erau oncologice, unul era pentru acest pacient (n.r. – domnul Niţă). Pe data de 24 martie a apărut prima formă a HG-ului modificat, pe site-ul Ministerului Sănătăţii, după care, începînd din data de 3 iunie, a plecat pe circuitul de avizare în prima sa formă. De la momentul acela, pînă luni, 25 iulie, în HG 720 au mai fost introduse, doar pe partea oncologică, încă nouă medicamente şi molecule vitale pentru tratamentul acestor afecţiuni. S-a optat pentru această formulă pentru a evita un nou proces de punere în transparenţă decizională care durează 45 de zile calendaristice, precum şi alte proceduri de avizare. Practic, s-a dorit introducerea mai multor medicamente pe această listă pentru ca mai mulţi pacienţi să aibă acces la medicamente (…) care să-i ajute în tratamentul afecţiunilor pe care le au“, a declarat Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvînt al Ministerului Sănătăţii. El a mai explicat că, în acest moment, atît la Ministerul Sănătăţii, cît şi la Guvernul României, există procese lansate pentru optimizarea acestor paşi. „În forma actuală, care va intra cît de curînd în şedinţa de guvern, vor fi aprobate nu trei medicamente oncologice, cum era în forma din martie, ci 12 medicamente oncologice“, a mai spus Colintineanu.
Lupta bolnavilor cu birocraţia din sistem
Mii de pacienţi români cu diverse afecţiuni cronice, a căror viaţă depinde de tratamente medicamentoase, se luptă cu birocraţia din sistemul de Sănătate pentru a avea acces la aceste tratamente, au explicat ieri, la o conferinţă de presă, medici şi reprezentanţi ai Alianţei Pacienţilor Cronici din România. Alianţa Pacienţilor Cronici din România acuză Ministerul Sănătăţii că nu a actualizat lista medicamentelor compensate, iar bolnavii mor fără a avea vreo şansă de a lupta cu boala. Ei spun că şapte medicamente noi, aprobate deja de Agenţia Europeană a Medicamentului, rămîn inaccesibile celor care au urgent nevoie de ele. Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) cere Ministerului Sănătăţii aprobarea hotărîrii de guvern privind introducerea unor medicamente noi, precizînd că, în caz contrar, va susţine bolnavii, în continuare, în demersurile lor în instanţă. „În cazul în care această hotărîre de guvern nu va ieşi, vom continua cu pacienţii care doresc să acţioneze statul în judecată, iar noi, ca asociaţie, vom informa toate organismele europene şi internaţionale despre problemele cu care ne confruntăm în România de astăzi“, a declarat ieri preşedintele APCR, Cezar Irimia, la o conferinţă de presă.
165 de bolnavi cronici şi-au cîştigat dreptul la viaţă în instanţă
Potrivit lui Irimia, hotărîrea de guvern, care ar fi trebuit aprobată încă din luna iunie, cuprinde peste 20 de medicamente, dintre acestea şapte fiind noi. Irimia a susţinut că lipsa strategiilor medicale „coerente“ şi lipsa sau amînarea unor decizii vitale la nivelul Ministerului Sănătăţii generează „cele mai grave“ probleme pacienţilor cronici din România. „Asociaţia Pacienţilor Cronici din România trage un semnal de alarmă către cei care le decid soarta. Acţiunile în instanţă se vor intensifica în absenţa unor politici sanitare coerente şi a unei strategii pe termen mediu“, a completat el. APCR semnalează şi lipsa unui dialog „real“ cu cei care „printr-o semnătură le pot decide dreptul la viaţă“. Potrivit organizaţiei, în perioada 2014 – 2015, 165 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer şi alte boli cronice şi-au cîştigat dreptul la viaţă în instanţă. Astfel, prin 17 hotărîri judecătoreşti, Curtea de Apel Bucureşti a obligat autorităţile responsabile să asigure pacienţilor reclamanţi tratament gratuit cu medicamente inovative. În cadrul conferinţei de presă de ieri a fost prezentată situaţia unui pacient cronic, care a decedat „în contextul problemelor birocratice şi a nenumăratelor disfuncţii ale sistemului de sănătate“. Pacientul avea leucemie mieloidă cronică. El a intentat acţiune în justiţie pentru a obţine medicamentul vital de care avea nevoie, dar, din păcate, a fost prea tîrziu şi la data de 14 iulie a decedat, au precizat reprezentanţii APCR. Pacienţii care întîmpină probleme în procurarea tratamentului se pot adresa la numărul de telefon 031.080.80.90 sau pot accesa site-ul i-pacient. ro.
Un studiu îngrijorător
În cadrul conferinţei, doctorul Marius Geantă de la Centrul pentru Inovaţie în Medicină, a prezentat şi datele unui studiu care arată că pentru 50% dintre români, diagnosticul de cancer este echivalent cu decesul iminent într-o perioadă foarte scurtă de timp. „Doar 1% din români consideră că statul este principalul sprijin în lupta cu cancerul. De asemenea, o altă statistică arată că, în ultimii opt ani, în Europa, au fost aprobate 62 de medicamente pentru cancer, iar românii au acces numai la şapte medicamente dintre acestea“, a atras atenţia Geantă.
Lasă un răspuns