100 de medicamente noi vor fi avizate pentru listele de compensate

Românii vor avea acces la medicamente noi pe listele de compensate.
“Nu s-au mai făcut actutalizări ale listelor din anul 2008. Pastile care în alte ţări europene există de 5-6 ani, la noi nu au ajuns. Aşteaptă să intre pe liste 84 de molecule noi, iar alte 54 au extinderi de indicaţii terapeutice (s-a descoperit că aduc beneficii şi în alte boli)”, detaliază Dan Zaharescu, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

 
Ultima actualizare a listelor de compensate, din anul 2008, s-a făcut fără un mecanism clar. “Fondul alocat a crescut foarte mult fără ca indicatorii de sănătate să fie mai buni. Am ajuns să decontăm molecule pe care nici ţările bogate nu îşi permit să le plătească. Toţi au un mecanism de evaluare a tehnologiilor, mai puţin România”, acuză preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Dragoş Damian.
Includerea noilor medicamente se va face într-un sistem nou, cel actual fiind catalogat drept “empiric şi netransparent”, într-un departament care va fi înfiinţat prin ordin în cadrul Ministerului Sănătaţii, Unitatea de Evaluare a Tehnologiilor Medicale. Noul mecanism este impus de partenerii externi.
În cursul negocierilor cu instituţiile financiare internaţionale, Ministerul Sănătăţii şi-a asumat faptul că niciun medicament nu va mai fi introdus pe lista de medicamente rambursate fără efectuarea prealabilă a unei evaluari a tehnologiilor medicale”, justifică oficialii Ministerului Sănătaţii.

 
Vor beneficia de medicamente de ultimă generaţie în special bolnavii care suferă de cancer, au boli ale sistemului nervos, ale aparatului respirator sau digestiv, dar şi diabeticii. Din calculele făcute de CEGEDIM, efortul bugetar pentru plata noilor pastile va fi de 100 de milioane de lei în primul an şi va ajunge la 650 de milioane de lei în al treilea an. Asta în condiţiile în care în anul 2012 bugetul alocat pentru compensate a fost de circa 7 miliarde de lei.

 

Simona TOMIŢĂ

simona.tomita [@] informatiadecalarasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *