Preşedintele Klaus Iohannis : La jumătatea lunii august putem discuta dacă se ţin sau nu alegeri

Preşedintele Klaus Iohannis : La jumătatea lunii august putem discuta dacă se ţin sau nu alegeri

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat ieri, întrebat dacă în opinia sa, alegerile din 27 septembrie ar trebui anulate, că este o discuţie legitimă dacă să organizăm sau nu alegerile din 27 septembrie, dar trebuie să despărţim discuţia politicianistă de discuţia pe fapte. Conform preşedintelui, dacă pandemia nu se agravează şi se iau măsuri, putem organiza alegeri. Preşedintele a afirmat că la jumătatea lunii august situaţia ar trebui evaluată şi să fie reluată discuţia referitoare la oportunitatea organizării alegerilor. Preşedintele s-a referit şi la gestionarea pandemiei, anunţând că joi va avea o întâlnire cu ministrul de Interne, Marcel Vela, şi cu şeful DSU, Raed Arafat, pentru a evalua situaţia, în contextul în care s-a ajuns la 1.200 de cazuri de infectare zilnic. „Situaţia este extrem de gravă şi trebuie să fim conştienţi de necesitatea imperativă a ţinerii sub control a pandemiei”, a afirmat Iohannis.

„Este o discuţie legitimă, dacă să organizăm sau nu alegerile în 27 septembrie, însă vreau să despărţim discuţia politicianistă de discuţia pe fapte. OMS a făcut multe afirmaţii şi multe anunţuri, iar unul dintre anunţuri care mă îngrijoarează foarte mult e de dată mai recentă şi spune că această pandemie nu are mai multe valuri, are un singur val mare. E nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităţilor locale. Pe de altă parte, suntem în mijlocul unei pandemii care poate se atenuează sau nu. Ce obţinem dacă amânăm alegerile? În loc să le ţinem în septembrie, le ţinem în noiembrie sau ianuarie şi ne trezim că, în loc să facem lucrurile mai bine, le facem mai prost”, a declarat preşedintele.

„Personal cred că, dacă pandemia nu se agravează şi se iau măsuri specifice şi stricte, se pot ţine alegerile. Nu e mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la hypermarket să îţi iei pâine. Se pot institui măsuri de siguranţă, de igienă. Ce va fi complicat de organizat va fi campania electorală, care va fi una care se va desfăura în condiţii foarte atipice pentru o campanie. Trebuie să ţinem cont de toate aceste lucruri, până la jumătatea lunii august şi atunci putem discuta dacă se ţin sau nu alegerile”, a conchis Iohannis.

Președintele acuză PSD de „un cinism inimaginabil”, susținând că numărul mare de cazuri de COVID-19 zilnice se datorează tergiversării în Parlament a legii carantinei și izolării. „Din păcate, această evoluție va dura, chiar dacă Guvernul ia măsurile corecte”, a spus șeful statului.
„În timpul stării de urgență situația a fost bine gestionată. Intrând în starea de alertă au intervenit o serie de decizii ale CCR și modificări legislative care au făcut gestiunea pandemiei mai dificilă. O etapă extrem de negativă a fost disputa pe legea carantinei și izolării. (…) PSD a tras de timp într-un mod extrem de cinic. Cu un cinism inimaginabil a ținut în parlament această lege săptămâni întregi. S-a indus în public impresia că lucrurile nu sunt grave. PSD cu cinism inimaginabil a tergiversat adoptarea legii carantinei și izolării. Situația s-a deteriorat grav. Așa s-a ajuns la cele 1.200 de cazuri zilnice”, a declarat președintele, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *