Pensiile speciale pentru aleşii locali vor fi finanţate de la bugetul local

Pensiile speciale pentru aleşii locali vor fi finanţate de la bugetul local
Pensiile speciale pentru aleşii locali vor fi finanţate de la bugetul local

Comisia juridică a adoptat, ieri, un raport favorabil legii pensiilor aleşilor locali, a declarat deputatul PSD Florin Iordache, afirmînd că legea a fost pusă în acord cu recomandările CCR, definindu-se categoriile de beneficiari, sursa de finanţare şi data intrării în vigoare, 1 ianuarie 2017. „Am ţinut cont de observaţiile CCR şi am refăcut proiectul trimis la reexaminare, astfel că am stabilit foarte clar căror categorii se adresează acest proiect de lege şi discutăm despre indemnizaţii pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. Deci, sînt excluşi consilierii locali şi judeţeni“, a susţinut deputatul PSD Florin Iordache.

Minim un mandat încheiat

Aleşii vor primi indemnizaţia dacă au minim un mandat încheiat sau în funcţie de numărul de luni în care a fost în funcţie. Deputaţii din comisia juridică au interzis cumularea indemizaţiilor speciale şi au scos de sub incidenţa actului normativ aleşii acuzaţi de fapte de corupţie săvârşite în perioada mandatului. „Am prevăzut foarte clar că pentru a primi această indemnizaţie este necesar minim un mandat întreg, restul primesc în funcţie de cîte luni a avut respectivul ales. Am stabilit foarte clar că dacă un ales local a fost şi parlamentar nu poate primi această indemnizaţie concomitent cu indemnizaţia de parlamentar. De asemenea, am stabilit că poate primi această indemnizaţie în condiţiile în care îndeplineşte condiţiile de vîrstă şi este pensionat potrivit legii, deci nu este pensie publică şi nu este pensionat anticipat. Aleşii care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie în perioada mandatului nu pot primi această indemnizaţie“, a explicat deputatul PSD.

Aleşii condamnaţi pentru corupţie nu primesc pensia specială

Deputaţii au mai stabilit ca indemnizaţia să intre în vigoare cu data de 1 ianuarie 2017, urmînd ca prin norme comune ale ministerelor de resort să se stabilească formatul de cerere şi cui se adresează. „Ca sursă de finanţare este bugetul local şi cererea se face către consiliul local sau judeţean al cărui membru a fost alesul local“, a mai spus Iordache. „Era discriminatoriu pentru aleşii locali să le cerem performanţă, să îşi conducă bine comunităţile (era normal-n.r.) ca pentru perioada în care şi-au condus comunităţile să primească această indemnizaţie“, a susţinut deputatul PSD. Întrebat cum văd cetăţenii această lege, cînd aleşii locali „fac coadă la DNA“, Florin Iordache a susţinut că legea prevede clar ca alesul local care este condamnat pentru fapte de corupţie să nu primească pensie specială. Legea va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor, săptămîna viitoare, urmînd să fie transmisă Senatului, cameră decizională.

CCR spune că legea nu este constituţională

În ianuarie, Curtea Constituţională a decis cu unanimitate de voturi că Legea privind pensiile speciale pentru aleşii locali este neconstituţională, întrucît normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condiţiile de claritate şi previzibilitate cu privire la „indemnizaţia pentru limită de vîrstă“. Curtea a constatat că legea a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale cuprinse în art. 16 referitoare la egalitatea în drepturi a cetăţenilor, precum şi a celor ale art.138 alin.(5) care consacră interdicţia aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanţare. Guvernul a sesizat, pe 26 decembrie, Curtea Constituţională a României în legătură cu obiecţiuni privind Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene. Potrivit Executivului, sesizarea vizează încălcarea mai multor articole din Legea fundamentală prin instituirea unor privilegii pentru anumiţi aleşi locali şi ridică problema impactului financiar al aplicării actului normativ care ar duce la un deficit bugetar peste cel agreat cu Parlamentul, de aproape 400 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *