OUG 14, care abrogă ordonanţa de modificare a codurilor penale, aprobată în unanimitate de Senat

OUG 14, care abrogă ordonanţa de modificare a codurilor penale, aprobată în unanimitate de Senat
OUG 14, care abrogă ordonanţa de modificare a codurilor penale, aprobată în unanimitate de Senat

Ordonanţa 14 a fost adoptată de Senat după dezbateri aprinse. Opoziţia a cerut şi respingerea OUG 13/2017 ”ca o dovadă de bună credinţă a majorităţii”.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a cerut, marţi, plenului în care se dezbate OUG 14/2017, să respingă şi OUG 13/2017, “pentru a nu crea o posibilitate de aplicare a unor atacuri în Justiţie şi ca o dovadă de bună credinţă a majorităţii”, solicitare susţinută şi de senatorii PNL.

“Solicit suplimentarea ordinii de zi cu discuţia în plen cu privire la Legea de respingere a OUG 13. (…) Există probleme cu OUG 14, posibile, de constituţionalitate. Din acest motiv, guvernul Grindeanu, promovând OUg 14 a abrogat OUG 13. Să nu creăm o fereastră de timp între discuţia pe OUG 14 şi discuţia pe OUG 13. Cer acest lucru pentru a nu crea o posibilitate de aplicare a unor atacuri în Justiţie şi ca o dovadă de bună credinţă a majorităţii”, a solicitat Vlad Alexandrescu.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a susţinut că pledoaria lui Vlad Alexandrescu este una inutilă, care face abstracţie de procedurile parlamentare.

“Nu suntem sesizati cu ordonanţe de urgenţă, ci cu proiecte de lege”, a spus Şerban Nicolae.

Alina Gorghiu a propus să suspendarea şedinţei pentru a da posibilitatea membrilor Comisiei juridice să se întrunească într-o şedinţă de urgenţă pentru a da raport pentru respingerea OUG 13.

“Să finalizăm un lucru care ar aduce un aer cât mai respirabil”, a punctat Gorghiu.

Atilla Cseke a declarat că reprezentantul UDMR în Comisia juridică a susţinut dezbaterea şi a proiectului de lege privind respingerea OUG 13/2017, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

“Suntem în forul legislativ al României şi avem şi noi regulament de funcţionare. Noi am solicitat dezbaterea simultană, dar totuşi avem un regulament. Nu putem să punem pe ordinea de zi un proiect fără raport. Dacă nu s-a discutat în Comisia juridică, azi nu putem să punem pe OZ un proiect referitor la OUG 13”, a apreciat Cseke.

Traian Băsescu a propus sistarea dezbaterilor pe cele două ordonanţe şi crearea unei comisii extinse, care să amendeze codurile penale.

“Personal, o spun din experienţă, am impresia că Parlamentul şi Senatul au intrat într-un joc al populismelor, pe care nu avem dreptul să-l facem. Spre exemplu, vrem să ne dovedim loialitate – nu ştiu faţă de cine, aprobând prin lege OUG 14. Unii colegi, în exces de loialitate, vor şi 13 şi 14. Părerea mea e că oricare dintre acţiunile introduse va genera mai multă confuzie. O poziţie matură a Parlamentului: lăsaţi 13 şi 14 aşa cum sunt. 13 e abrogat prin OUG 14. (…) Cred că altfel intrăm într-un joc în care şi judecătorilor le va fi greu să se descurce, aprobând OUG 14, lăsând în suspensie 13. (…) Concluzie: Propunerea mea e să lăsăm cele două ordonanţe aşa cum sunt”, a spus Băsescu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a decis suspendarea şedinţei pentru a se consulta cu liderii grupurilor parlamentare.

Senatorii din Comisia juridică au adoptat luni în unanimitate un raport favorabil asupra OUG 14, actul normativ urmând să ajungă în plenul Senatului marţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *