Neînţelegeri în cadrul USL privind alocarea unor ministere şi a vicepremierilor

Negocierile de la nivelul USL au ajuns la un impas în momentul în care s-a ajuns la discuţiile asupra ministerelor economice. Social-democraţii ar insista asupra obţinerii ministerului de Finanţe şi al Fondurilor Europene, pe care le-ar viza şi liberalii pentru Varujan Vosganian şi Ramona Mănescu. O altă discuţie dificilă vizează ministerul Bugetului, care va coordona alocările bugetare.

 
Crin Antonescu, ar fi solicitat ca Apărarea să fie alocată liberalilor pentru Corneliu Dobritoiu, în timp ce Radu Stroe ar fi insistat să rămână titular la ministerul de Interne. De partea cealaltă, social-democraţii ar fi cerut ca MApN să revină PSD în contul liderului UNPR, Gabriel Oprea, căruia i s-ar promis acest protofoliu în momentul constituirii Alianţei de Centru Stânga.
Funcţiile de vicepremier au mai generat discuţii asupra domeniilor care vor fi acoperite, dar şi a numărului de demnitari care să ocupe aceste poziţii. Pe de o parte, PSD ar dori păstrarea unei funcţii de vicepremier care să se ocupe de Finanţe, în timp ce PNL şi PC doresc câte o poziţie de vicepremier care să ofere o contrapondere la poziţia de premier şi vicepremier ce ar fi deţinute de social-democraţi.

 
Eventuala cooptare a UDMR la guvernare a stârnit reacţii asupra algoritmului care ar urma să se aplice în acest caz. “În cel mai rău caz putem accepta, la limită, UDMR la guvernare pe portofoliile PSD, în condiţiile în care noi împărţim cu PC”, iar conservatorii ar trebui să primească două ministere, a declarat unul dintre liderii PNL, care s-a arătat reticent ca formaţiunea maghiară să obţină şi un portofoliu de vicepremier.

 

Alexandra TOMA

alexandra.toma [@] informatiadecalarasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *