Ludovic Orban a demisionat din fruntea guvernului

Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a anunţat aseară că îşi depune mandatul de prim-ministru. El a afirmat că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un Guvern de centru-dreapta. El şi-a exprimat convingerea că în viitoarele negocieri PNL va fi capabil să dea premierul şi să constituie coloana vertebrală a viitorului Executiv. „Pe 6 decembrie cetăţenii români şi-au exprimat votul în cadrul alegerilor. Am luat decizia astăzi să îmi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis. Odată exprimată voinţa cetăţenilor, trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou Guvern. România are nevoie de un Guvern responsabil, care să reprezinte voinţa cetăţenilor români care îşi doresc modernizarea şi dezvoltarea României. Decizia mea arată că nu mă cramponez în funcţia de premier”, a declarat Orban. Aseară președintele Iohannis l-a desemnat premier interimar pe Contantin Ciucă, ministrul Apărării.

Preşedintele Klaus Iohannis a admis ieri că prezenţa slabă la vot ar fi putut fi determinată de faptul că mulţi oameni sunt pur şi simplu nemulţumiţi. „Vă mulțumesc tuturor celor care ați ieșit din casă, ați mers la vot. Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare, fiecare vot contează. Trebuie să fim foarte sinceri: participarea la vot a fost redusă și este foarte clar că sunt mulți români care fie nu au primit suficientă informație, fie sunt nemulțumiți de mine, de partide, de clasa politică sau de anumite măsuri luate. Eu văd aceste lucruri și e important ca noi toți politicienii să vedem asta, să le analizăm. Sunt foarte decis ca în următoarea perioadă, cu guvernul care se va forma, să analizăm aceste chestiuni – de el, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate“.

Tot ieri, Iohannis a subliniat că rezultatele alegerilor arată că nu există un câştigător clar al acestor alegeri, iar dacă ne uităm pe rezultatele provizorii momentan vedem că PNL în 2016 obţinuse 20%, acum a obţinut 25%, deci o creştere clară. USR între timp, împreună cu PLUS a obţinut în 2016 8%, între timp au 15%, evident o creştere, iar PSD, care obţinuse 45% în 2016, a scăzut dramatic la 29%. El a precizat că se cristalizează o coaliţie de centru dreapta care va putea să propună un Guvern de coaliţie şi a anunţat că în câteva zile va convoca consultări cu partidele care au obţinut mandate în noul Parlament. Astăzi, la ora 17.00, preşedintele ar urma să se întâlnească cu lideri liberali şi cu membri ai Guvernului.

Rezultatul alegerilor după numărarea a 99,91% din voturi

Biroul Electoral Central (BEC) a prezentat ieri rezultatele parţiale ale alegerilor parlamentare din România pentru Camera Deputaţilor şi Senat. După numărarea a 99,91% din voturi, fără diaspora, rezultatele fiind următoarele:

Camera Deputaţilor

PSD – 30.00%
PNL – 26.10%
USR PLUS – 15.89%
AUR – 9.38%
UDMR – 5.97%
PMP -5.00%
PRO România – 4.25%

Senat

PSD – 29.71%
PNL – 25.8 %
USR – 16.01%
AUR – 9.26%
UDMR – 5.98%
PMP – 5.00%
PRO România – 4.19 %

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *