Lefurile aleşilor locali vor creşte cu 30%

Lefurile aleşilor locali vor creşte cu 30%
Lefurile aleşilor locali vor creşte cu 30%

Grupurile parlamentare ale PSD, ALDE şi UDMR au depus un amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, astfel încît să beneficieze de majorarea indemnizaţiei cu 30% aleşii locali, primari, viceprimari, preşedinţi, precum şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene.

Li se cuvine ,,pentru că au răspundere“

Preşedintele Comisiei de muncă a Camerei, deputatul PSD Adrian Solomon, a declarat ieri, la Parlament, că este „anormal“ ca salariile unor funcţionari din administraţia publică locală să fie de două ori mai mari decît ale primarilor, viceprimarilor şi ale preşedinţilor de consilii judeţene, în condiţiile în care aceştia din urmă îşi asumă responsabilitatea administrativă, politică şi judiciară.
„Temeiul este că este anormal ca în administraţia publică locală unii funcţionari să aibă de două ori mai mult decît viceprimarul, primarul sau chiar preşedintele CJ, în condiţiile în care responsabilitatea şi administrativă, şi politică, şi judiciară se răsfrînge asupra aleşilor, şi nu asupra funcţionarilor“, a afirmat deputatul PSD.

De ce 30%? ,,Pentru că e mai mult ca 20%“

Social-democratul a mai spus că PSD, alături de ALDE şi UDMR au trimis Guvernului amendamentul privind majorarea cu 30% a indemnizaţiilor aleşilor locali pentru a se calcula impactul bugetar. „Prin urmare, după aplicarea Ordonanţei 2 prin care se măreau salariile în administraţie cu 20%, s-a văzut, în urma aplicării, această problemă. Domnul preşedinte Dragnea a anunţat încă de la şedinţa Asociaţiei comunelor că vom îndrepta această situaţie. Încă de săptămîna trecută s-au avansat discuţiile şi, împreună cu grupul ALDE şi UDMR, am depus şi astăzi am trimis către Guvern pentru impactul bugetar acest amendament, împreună cu încă două legate de Biblioteca Naţională. Nu ştiu care este impactul bugetar, am trimis să calculeze“, a completat preşedintele Comisiei de muncă. „Pentru că e mai mult de 20%. Se întîmplă ca acuma şi cu acest 30% secretarul tot să aibă mai mult ca primarul“, a răspuns social-democratul. El a mai spus că au mai fost depuse două amendamente legate de Biblioteca Naţională şi că mai există „nişte reglaje cu privire la personalul TESA din teatre“.

„Nu poate şeful instituţiei să aibă mai puţin decît subordonaţii“

Chestionat de ce nu aşteaptă legea salarizării unitare, deputatul PSD a spus: „Pentru că acum s-au întîmplat aceste măriri în administraţie şi acum s-au produs aceste discrepanţe. Nu poate şeful instituţiei să aibă mai puţin decît subordonaţii, cu toate că se va întîmpla şi după“. „Va veni o aşezare corectă a grilei a celor din administraţia publică locală şi centrală. În legea unitară se vorbeşte despre un salariu de carieră de la 1 la 15 de la cel mai mic la cel mai mare şi 3 poziţii de indemnizaţii de demnitate publică care au în frunte pe şeful statului şi pe cel mai mic primar de comună din România“, a adăugat Adrian Solomon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *