Încep consultările pentru desemnarea unui nou premier

Klaus Iohannis: Încep consultările pentru desemnarea unui nou premier

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis ieri o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor reprezentate în Parlament, prin care îi invită la consultări, la începutul săptămînii viitoare, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, luni, la ora 15,00, vor veni la consultări reprezentanţii PSD şi ALDE, la ora 16,00 au fost invitaţi cei ai PNL, iar la ora 17,00, delegaţia USR. La ora 17,30, va veni la Cotroceni pentru consultări delegaţia PMP, iar la ora 18,00 sînt aşteptaţi reprezentanţii UDMR. La ora 18,30 vine grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane, precizează Preşedinţia. Preşedintele a fost întrebat din ce partid va fi premierul pe care îl va desemna. Iniţial, Iohannis a răspuns cu o glumă: „Dintre politicienii de la Bucureşti“. Apoi a explicat: „Voi avea discuţii luni cu toate partidele, după care o să fac o evaluare proprie şi o să vă spun ce opinie am. (…) Vreau să cunosc toate opiniile, după care voi trece la desemnarea unei persoane“, a continuat preşedintele Klaus Iohannis.

Cum trebuie să fie viitorul premier

Şeful statului a explicat că premierul pe care îl va numi trebuie să fie integru, fără probleme penale şi cu o majoritate în Parlament. „Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, o persoană care mă convinge că are capacitatea să conducă un guvern şi o persoană cu o majoritate parlamentară în spate“, a mai spus Iohannis.

Nu vede cu ochi buni ,,anticipatele“

Iohannis nu pare încîntat de ideea organizării unor alegeri anticipate. Şeful statului a expicat că pentru a se ajunge la acest lucru, trebuie ca ţara să ajungă să treacă printr-o „criză profundă“, pe care nu şi-o doreşte. El a admis însă că este o variată constituţională, care poate fi luată în calcul. „Alegerile anticipate sînt o măsură prevăzută de Constituţie, dar pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie să intrăm mai întîi într-o criză profundă şi nu îmi doresc aşa ceva. Dar, sigur că ele nu vor fi niciodată excluse, însă aici depinde foarte mult de voturile din Parlament. Am văzut că în ţară se fac tot felul de scenarii, tot felul de politicieni îmi dau sfaturi, cum să numesc şi pe cine să numesc. În realitate, aceste lucruri, despre cine are sau nu o majoritate, se stabilesc prin vot. Majoritatea se stabileşte prin vot în Parlament“, a mai spus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *