Guvernul japonez a demisionat

Guvernul japonez a demisionat luni în cadrul unei vaste remanieri prevăzute de premierul Yoshihiko Noda, înaintea alegerilor legislative anticipate şi în plin conflict diplomatic cu China.
“Premierul ne-a anunţat astăzi că va remania guvernul. Prin urmare, toţi miniştrii au demisionat”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Osamu Fujimura, într-o conferinţă de presă.

Yoshihiko Noda, reales recent ca şef al Partidului Democrat din Japonia (centru-stânga), ar urma să-şi anunţe noua echipă în cursul zilei. El speră ca popularitatea sa, care a scăzut după adoptarea unei legi ce prevede mărirea taxei pe consum, să crească. Pentru a obţine adoptarea acestei controversate legi, el a promis opoziţiei de dreapta că va convoca alegeri legislative anticipate “într-un viitor apropiat”.

Potrivit presei, ministerul Finanţelor va fi principala ţintă a remanierii. Titularul acestuia, Jun Azumi, ar urma să renunţe la portofoliu în schimbul postului de secretar general al Partidului Democrat din Japonia, o responsabilitate majoră în cadrul aparatului în contextul în care urmează alegeri.

El ar urma să fie înlocuit de Koriki Jojima, un deputat puţin cunoscut marelui public, care a lucrat, în culise, la creşterea taxei pe consum. Nominalizarea sa ar fi o surpriză, având în vedere că presa evoca săptămâna trecută pentru acest post numele actualului vicepremier Katsuya Okada.

Ministrul Afacerilor Externe, Koichiro Gemba, şi cel al Apărării, Satoshi Morimoto, ar urma să-şi păstreze portofoliile, într-o perioadă marcată de un conflict diplomatic cu Beijingul pe marginea unor insule din Marea Chinei de Est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *