Deputat Constantin Bîrcă: Început de an școlar – clopoțel de bucurie – nu cântec trist și monoton

Deputat Constantin Bîrcă: Început de an școlar – clopoțel de bucurie – nu cântec trist și monoton

Timpul rămas până la deschiderea noului an școlar se numără în zile.
Dacă cei mici sunt emoționați la gândul că vor merge pentru prima oară la școală, cei mari se bucură că urmează să-și revadă colegii după un an de teleșcoală.
Pregătirile sunt în toi. De la alegerea ghiozdanului, la alegerea rechizitelor potrivite, a hainelor pentru școală, totul ocupă bani, timp și căutări minuțioase pentru a-i oferi copilului tot ce e mai bun și necesar.
O știre umbrește însă acest important eveniment: cheltuielile generate de începerea anului şcolar sunt în creştere cu 16% anul acesta faţă de 2020.
La aceasta se adaugă totala lipsă de pregătire a guvernanților pentru noul an școlar. Totul se înscrie în programul “viitor”.
Anul trecut PSD s-a luptat mult pentru a sensibiliza guvernanții pentru asigurarea decontării navetei elevilor. Cu greu, s-a rezolvat – parțial.
În prezent, premierul Florin Cîţu a dat asigurări, că “orice probleme privind finanţarea decontării navetei elevilor vor fi rezolvate odată cu rectificarea bugetară. Ordonanţa pe care noi am dat-o acum o lună şi ceva ar fi trebuit să corecteze problema şi la rectificare ar trebui să avem cadrul legal. Mă voi asigura că la rectificarea bugetară există cadrul legal ca cei de la Consiliul Judeţean să ofere gratuitatea şi apoi să deconteze de la buget aceste cheltuieli.” Ca mod de lucru, eu aş vedea Consiliul Judeţean să plătească întâi factura şi apoi să fie decontată de la bugetul de stat.”
Declarația poate fi considerată o glumă. Totul se judecă la timpul viitor iar în final se pasează problema la autoritățile locale deși școala începe în câteva zile.
În ceea ce privește reabilitarea și reconstrucția școlară, dezastrul e total!
Operațiunea ar fi trebuit demarată în luna iulie dar aflăm abia acum că la sfârșitul lunii august Guvernul a aprobat un împrumut de 100 de milioane de euro pentru construirea şi reabilitarea a 55 de şcoli printr-un Acord de împrumut cu Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare în valoare de 100 de milioane de euro pentru construcţia în cea mai mare parte, 90%, dar şi reabilitare, a unui număr de cel puţin 55 de şcoli în România.
Probabil se pregătește anul școlar 2024!!!
Dacă la toate acestea adăugăm și desconsiderarea totală a demersului – perfect justificat – al Consililui Național al Elevilor de a se stabili bursa în raport cu salariul minim în economie, tabloul e complet.

Poate aforismul înțeleptului Albert Einstein îi va trezi pe guvernanți la realitate.
“Învățământul ar trebui astfel conceput, încât ceea ce oferă să fie perceput ca un dar neprețuit, nu ca o datorie apăsătoare.”

Deputat PSD Constantin Bîrcă
Circumscripţia electorală nr.12 – Călărași

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *