Convorbire telefonică Iohannis-Merkel: Cancelarul german a exprimat întreaga susținere pentru continuarea luptei anticorupție în România

Convorbire telefonică Iohannis-Merkel: Cancelarul german a exprimat întreaga susținere pentru continuarea luptei anticorupție în România
Convorbire telefonică Iohannis-Merkel: Cancelarul german a exprimat întreaga susținere pentru continuarea luptei anticorupție în România

Președintele Klaus Iohannis a avut vineri o convorbire telefonică cu cancelarul Republicii Federale Germania, Angela Merkel, la inițiativa acesteia, ocazie cu care cei doi lideri au evocat stadiul excelent al relației speciale, de natură strategică, pe care România și Germania îl împărtășesc și au discutat despre consolidarea și aprofundarea dialogului politic bilateral, cît și despre intensificarea coordonării pe teme europene.

”Președintele României a arătat că țara noastră rămîne, la nivel regional, un partener de încredere, unul dintre cei mai importanți piloni de stabilitate. În contextul crizelor complexe la nivel internațional, cooperarea dintre România și Germania a cunoscut o dinamizare reală, atît în cadrul UE, cât și în cadrul NATO, această tendință trebuind continuată și pe viitor. Președintele Klaus Iohannis a transmis, cu acest prilej, partenerului german un mesaj ferm privind angajamentul său pentru continuarea luptei anticorupție în România, în scopul construcției unei democrații mature și solide. Președintele României a evidențiat natura complexă a acestui proces și a menționat și concluziile pozitive ale recentului raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru consolidarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Cancelarul german a exprimat întreaga susținere pentru continuarea luptei anticorupție în România și s-a arătat preocupată de eventualitatea ca anumite demersuri să afecteze parcursul pe care s-a înscris România în combaterea acestui fenomen.

Președintele Klaus Iohannis și Cancelarul Angela Merkel au discutat, de asemenea, despre cele mai importante teme actuale de pe agenda europeană, cît și despre viitorul Uniunii Europene, în special în pregătirea summitului informal al UE din Malta (3 februarie a.c.) și al summitului aniversar de la Roma (24-25 martie a.c.), pentru marcarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, se mai arată în comunicat.

De asemenea, cei doi înalți oficiali au convenit intensificarea cooperării între România și Germania pe problematica europeană, inclusiv în contextul procesului de reflecție privind viitorul proiectului european, cu privire la care ambele state împărtășesc poziții similare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *