Alegerile parlamentare vor avea loc la 11 decembrie

Alegerile parlamentare vor avea loc la 11 decembrie
Alegerile parlamentare vor avea loc la 11 decembrie

Românii vor fi chemaţi la urne pentru alegerile parlamentare la 11 decembrie, a decis Executivul care a aprobat miercuri Hotărîrea de Guvern privind data alegerilor.

PSD îl acuză pe premier

Alegerile parlamentare vor avea loc la 11 decembrie. Premierul a avut discuţii cu liderii partidelor politice înaintea stabilirii datei alegerilor. PSD a pledat pentru 27 noiembrie (dată care nu corespundea însă prevederilor constituţionale legate de încheierea mandatului acutalei legislaturi) sau 4 decembrie. Social-democraţii au susţinut că organizarea alegerilor la 11 decembrie va împinge întreaga procedură de constituire a noului Parlament şi de învestire a guvernului pînă spre Anul Nou. Liderul PSD Liviu Dragnea l-a acuzat chiar pe premier că ar face jocul liberalilor care s-au pronunţat pentru data de 11 decembrie. „Eu i-am spus-o şi premierului, şi nu i-am spus-o nici cu supărare, nici cu nervi, dar părerea mea este că aici face jocul PNL-ului. Este un joc prost, după părerea mea, pentru că PNL-ul nu aşa cîştigă sau pierde alegerile, în funcţie de dată, dar este foarte greu să nu te gîndeşti în condiţiile în care am văzut declaraţii publice ale unor membri ai Guvernului tehnocrat, care au început să facă politică şi să spună că vor să candideze sau vor candida pe listele PNL-ului“, declara recent Liviu Dragnea.

Alegeri pe liste de partid

De partea cealaltă, liberalii au susţinut că organizarea alegerilor pe 4 decembrie, aşa cum cereau social-democraţii, coincide cu mini-vacanţa românilor prilejuită de Ziua Naţională şi Sf. Nicolae, ceea ce va determina o prezenţa slabă la urne. „I-am spus foarte clar dlui prim-ministru şi eu şi doamna Gorghiu că 4 decembrie este o dată foarte nepotrivită din foarte multe puncte de vedere. În primul rînd, Parlamentul trebuie să fie reprezentativ, ori gîndiţi-vă va fi aproape o săptămîână de zile libere – Sf Andrei liber, 1, 2 decembrie liber, iar luni este şi ajun de Sf Nicolae – şi oamenii îşi vor alege aşa cum îşi vor dori de cuviinţă şi atunci – cu toate că este tîrziu şi eu sînt de acord, dar aceasta este Constituţia -, cea mai potrivită dată ca să nu mergem foarte departe este 11 decembrie“, declara copreşedintele PNL, Vasile Blaga. Alegerile parlamentare vor avea loc la 11 decembrie. Experienţa a arătat că PSD este avantajat de o rată mare a absenteismului, în condiţiile în care electoratul acestui partid este mai disciplinat. După o pauză de opt ani – respectiv două legislaturi – se revine la alegerea deputaţilor şi senatorilor pe lista de partid. Ultimele alegeri parlamentare au avut loc la 9 decembrie 2012, prezenţa fiind de 41, 72%, însă scrutinul a fost organizat pe fondul crizelor politice din vara acelui an (referendumul pentru demiterea preşedintelui).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *