Superstiţii culinare din întreaga lume

Superstiţii culinare din întreaga lume
Superstiţii culinare din întreaga lume

Noaptea dintre ani este plină de superstiţii, de la dorinţe puse la miezul nopţii, la ţinut de mînă persoana cu care îţi vei petrece tot anul. Fiecare popor cu tradiţia sa, tradiţii care prevestesc noroc în dragoste, la bani, sănătate şi împliniri în anul care va urma. Peste tot în lume, struguri, noodles, peşte sau alte mîncăruri consumate în seara de Revelion sînt considerate drept aducătoare de noroc pentru anul care va veni. Indiferent dacă eşti sau nu superstiţios, aruncă o privire peste lista cu superstiţii culinare. Dacă norocul nu te găseşte, cel puţin vei intra în noul an cu burta plină.

Noodles pentru o viaţă lungă

În China, Japonia şi alte ţări asiatice se obişnuieşte ca în seara de Anul Nou să se consume noodles pentru o viaţă lungă, noodles care semnifică longevitate. Cu cît sînt mai lungi, cu atît mai bine.

Friptură din purceluş de lapte

În unele ţări precum Cuba, Spania, Portugalia, porcul simbolizează progresul. Tradiţia spune că cine va consuma carne de porc, de preferat purceluş de lapte, în noaptea de Revelion va avea noroc tot anul, va evolua, fără a se agaţe de trecut.

Budincă de orez

În Suedia şi Norvegia, de Anul Nou, este servită budincă de orez în care se ascunde o migdală. Persoana care găseşte migdala va avea parte de prosperitate tot anul, iar uneori primeşte un premiu chiar  atunci, pe loc.

Fasolea şi frunzele de varză

În America de Sud, consumul de fasole cu ochi negru reprezintă smerenie şi, prin urmare, aduce noroc. În plus, frunzele de varză şi alte verdeţuri sînt considerate norocoase deoarece au aceeaşi culoare ca şi banii.

12 boabe de strugure

Unii petrecăreţi marchează venirea noului an prin consumul de boabe de strugure. Se spune că boabele, 12 la număr, prevestesc viitorul: o boabă dulce înseamnă o lună bună din anul viitor, pe cînd o boabă acră aduce o luna ceva mai grea. Cînd ceasul bate miezul nopţii, cei din Spania consumă 12 boabe de struguri pentru a-şi asigura norocul pentru nou an. Superstiţia spune că cine sare peste acest act va începe anul pe picior greşit.

Lintea şi anno buon

În Italia, lintea servită pe 1 ianuarie aduce prosperitate, asta pentru că seamănă cu monedele mici. Urează-le prietenilor „anno buon” şi un bol cu linte, struguri şi feta.

Farfurii sparte în Danemarca

Mulţi danezi sărbătoresc venirea Anului Nou sărind de pe scaune la miezul nopţii. Sărind, se spune că alungă ghinionul şi aduc noroc în noul an. Tot ei sparg farfurii la uşile vecinilor pentru a simboliza prietenia dintre ei. Persoana care va avea cele mai multe farfurii sparte în faţa uşii se spune că are cei mai mulţi prieteni… Sau mult de măturat după petrecere, am zice noi.

Peştele şi varza acră

În Germania, peştele simbolizează norocul. Unii oameni păstrează cîţiva solzi de peşte în portofele pentru a le aduce prosperitate. Tot nemţii mănîncă de Revelion varză acră (sauerkraut), pentru a le aduce bogăţie şi noroc.

Vasilopita şi moneda ascunsă

În Grecia, există obiceiul ascunderii unei monede în prăjitura vasilopita, făcută în casă. Se spune că aduce noroc persoanei care va găsi moneda în felia de prajitură.

Semne bune anul are

Bunicile spuneau că de Revelion e bine să mănînci peşte, să fii uşor tot anul. Să nu mănînci pasăre pentru că pasărea scoromoneşte în pămînt şi îl împrăştie şi aşa se va întîmpla şi cu norocul tău. Tot ele spuneau că e bine să mănînci un măr de Revelion pentru că astfel vei fi sănătos tot anul.

Sănătate şi virtute!

Indiferent de cultură sau zona de pe glob, există o tradiţie de Anul Nou, pe care toată lumea o respectă: băutul. Fie că ciocneşti un pahar de şampanie ca în New York, o ceaşcă de sake ca în Japonia, sau Feuerzangenbowle că în Germania, un început de an uşor „ameţit” aduce voie bună şi speranţa unui an nou de poveste. Obiceiul ciocnirii paharelor îşi are originea în Anglia medievală. Pe atunci, ciocnitul paharelor era însoţit de exclamaţia „Waes haeil“, adică  „Sănătate” .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *