Care este formula chimică a căsătoriei?

Care este formula chimică a căsătoriei?
Care este formula chimică a căsătoriei?

Știaţi că sînteţi compatibili pînă şi la nivel chimic? Există multe informaţii despre ştiinţa atracţiei-hormoni şi feromoni şi este clar că este multă biologie în spatele motivelor pentru care cuplurile rămîn împreună. Dawn Maslar, profesor de biologie, cercetător şi expert în „ştiinţa dragostei“ are explicaţiile raţionale din spatele sentimentelor de bine şi plăcut pe care le simţi cînd îţi priveşti soţia.

Perioada de 2 ani de lună de miere

„Cînd o persoană se îndrăgosteşte, există o perioadă biologică în care creierul intră într-o revoluţie hormonală care durează aproape 2 ani“, spune Maslar. „Serotonina ta va fi la acelaşi nivel ca a unui om cu tulburare compulsivo-obsesivă , acesta este motivul pentru care îţi doreşti să fii cu cealaltă persoană şi simţi că nu poţi mînca sau dormi“. În această perioadă, conform High Fidelity scrisă de Rob Gordon, nu te poţi baza pe instincte. Odată ce ai depăşit această perioadă, cu afectare fizică sau psihologică minimă, avansezi spre următoarea fază, cînd simţi nevoia să îi pui un inel pe deget.

Biologia funcţionează, cu sau fără certificat de căsătorie

Cînd un bărbat ajunge în faza de luare a unui angajament într-o relaţie, nivelul său de testosteron scade. Maslar spune că acesta este momentul în care decizi să îţi închizi contul „de disponibil“. Bărbatul nu îşi mai doreşte să iasă, să vîneze şi să concureze. Studiile arată că indiferent dacă există o hîrtie care să legalizeze relaţia, biologia funcţionează oricum.

Cînd te simţi cel mai atras de soţia ta

Un soţ se simte cel mai atras de soţie cînd ea este la ovulaţie. După cum scrie la manual, aceasta nu se întîmplă cînd ea este însărcinată, dar în acea perioadă nivelul ei de oxitocină este crescut (ca şi al bărbatului), ceea ce înseamnă că soţii se simt cel mai apropiaţi. Este considerată un fel de poliţă de asigurare pentru trimestrul trei de sarcină, cînd sexul dispare, iar ea tot repetă „Nu te uita la mine, sunt cît casa“.

După 10 ani, bărbatul devine mai iubit

Dacă tot există un montagne russe al monogamiei indus chimical, cum putem preconiza cînd lucrurile stau rău sau „este doar o fază“? „Declinul căutărilor se sfîrşeşte pe la aproximativ 10 ani de relaţie, iar satisfacţia începe să crească iar“, spune Maslar. „După ce treceţi de primii ani, activitatea neurală se schimbă. Dacă un bărbat rămîne într-o relaţie mai mult timp, devine mai etic, compătimitor şi mai iubitor, odată cu creşterea nivelului de oxitocină.“

Secretul relaţiei este comunicarea

„Dacă vrei să îţi păstrezi atracţia sexuală, ai nevoie de pasiune şi dopamină“. Dar nu te poţi baza exclusiv pe hormonii fericirii să aibă grijă de o căsnicie. Există o profeţie care se adevereşte singură în biologie: dacă vă simţiţi mai degrabă colegi de cameră, decît iubiţi, nivelul de oxitocină al soţiei poate fi în scădere. Cînd ea este supărată, nivelul tău de testosteron scade, ceea ce înseamnă că sînteţi amîndoi deprimaţi. Soluţia? Discutaţi despre relaţie, despre sexualitate, în aşa fel încît să daţi glas temerilor şi stresului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *