A fost descoperită creatura ce ar putea deţine secretul „tinereţii“

A fost descoperită creatura ce ar putea deţine secretul „tinereţii“

În cazul oamenilor, telomerii sînt cei ce dictează îmbătrînirea. La vîrste înaintate, această regiune din ADN ajunge la jumătate din dimensiunile pe care le-a avut în momentul în care te-ai născut. Dar în cazul anumitor specii de lilieci nu se aplică acelaşi principiu al îmbătrînirii.

Liliecii din genul Myotis îi intrigă pe specialişti deoarece întrec aşteptările. În general, creaturile de dimensiuni reduse „trăiesc rapid şi mor tinere“, în timp ce „creaturile mari trăiesc mai mult timp“ susţine biologul Emma Teeling, profesor din cadrul Universităţii din Dublin. Conform Atlas Obscura, liliecii Myotis cîntăresc în jur de 45 de grame, iar 13 specii ale genului sînt cunoscute pentru longevitatea lor, ajungînd pînă la vîrste de 20 de ani. Dintre toate animalele de pe Pămînt, acest tip de lilieci prezintă cea mai mare discrepanţă între mărime şi speranţa de viaţă.

Myotis brandtii este o specie de liliac ce, în ciuda dimensiunilor sale reduse, a trăit 41 de ani. Conform unui studiu din 2013, în cazul lui Myotis brandtii, o combinaţie de hormoni şi comportamente, l-au ajutat să ajungă la această vîrstă. Un studiu realizat recent mai adaugă, însă, încă o piesă în acest puzzle.

Teeling şi echipa sa au prelevat probe din aripile a 500 de lilieci sălbatici din trei genuri diferite. Din aceste biopsii, specialiştii au extras ADN-ul. În cazul majorităţii liliecilor, mărimea telomerilor scădea odată cu vîrsta, însă nu şi în cazul liliecilor Myotis. Lungimea telomerilor acestui gen de lilieci rămînea constantă pe tot parcursul vieţii. Desigur, acest fapt nu sugerează că liliecii trăiesc o veşnicie, aceştia mor, dar din cauza deshidratării sau a înfometării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *