Soft împotriva votului multiplu: se va scana CNP-ul când vom merge la urne

Soft împotriva votului multiplu: se va scana CNP-ul când vom merge la urneAutorităţile promit că nu vor mai exista fraude electorale. În premieră, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a pus bazele unui soft special pentru scrutinul din 5 iunie.

 

Programul va arăta imediat dacă se încearcă un vot multiplu. Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, spune că există 24 de secţii la care mecanismele automate definite în aplicaţii nu vor funcţiona. ,,Datele de acolo vor fi comunicate prin intermediul unor sisteme de voce.

Este vorba de localităţi foarte izolate, cătune, unde numărul de alegători este între cinci şi cîteva zeci”. În rest, nu va exista secţie fără acoperire de date, asigură STS.

 
La intrarea în secţia de vot, fiecare alegător va fi întîmpinat de un operator de calculator. El are o tabletă, pe care este instalat un softul special creat pentru alegeri. Prin scanarea codului numeric personal, se vor evidenţia informaţii preţioase.

De exemplu, vom şti dacă alegătorul are drept de vot, sau, mai important, dacă a votat în altă parte. Aşa, spune Autoritatea Electorală Permanentă, nu se mai pot frauda alegerile. Iar acestea nu sînt singurele beneficii ale programului.

 

Datorită acestui soft, timpul petrecut în secţia de votare se va reduce cu 30 de procente. Ba mai mult, programul permite înregistrarea instantanee a prezenţei la urne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *