Ro-Alert, sistemul pentru fenomene periculoase

Ro-Alert, sistemul pentru fenomene periculoase

Populaţia va primi mesaje de avertizare pe telefonul mobil, în timp real, în cazul unor unor fenomene meteo periculoase.

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă în acest sens. Astfel, prin sistemul Ro-Alert vor fi trimise automat notificări pe telefoanele mobile , dar numai dacă ele sînt confirmate de meteorologi sau hidrologi. Prin Sistemul Ro-Alert vor fi transmise populaţiei mesaje de avertizare în timp real, prin intermediul tehnologiilor moderne din domeniul comunicaţiilor şi tehnlogiei informaţiilor. Sistemul Ro-alert are o serie de avantaje printre care transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent, prin intermediul reţelelor operatorilor de telefonie mobilă; transmiterea rapidă a mesajelor către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat, chiar în condiţii de congestie a reţelelor operatorilor de telefonie mobilă; afişarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenţie a utilizatorului; repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile; receptarea mesajelor de avertizare şi de către terminalele aflate în roaming; acurateţea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informaţiilor furnizate de surse autorizate. Sistemul Ra-Alert va fi gestionat de Raed Arafat.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus, în debutul şedinţei de Guvern, că sistemul Ra-Alert va funcţiona permanent şi va fi operat de către Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. „Propunerea vine ca urmare a analizei realizate după manifestarea deosebit de gravă a fenomenelor meteo extreme care au avut loc recent în vestul ţării, unde din păcate s-au înregistrat şi pierderi de vieţi omeneşti. (…) Acest sistem presupune multiple avantaje, precum transmiterea şi repetarea ciclică a unor semnale rapide prin surse autorizate adaptate stării de pericol, prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă, este îndreptat către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan. Sisteme similare şi-au dovedit eficienţa în SUA, Olanda, Lituania, Franţa, Germania şi Belgia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *