Cercetătorii de la Harvard susţin că asteroidul-ţigară ar putea fi o navă extraterestră

Cercetătorii de la Harvard susţin că asteroidul-ţigară ar putea fi o navă extraterestră

Misteriosul obiect stîncos care are forma unei ţigări, detectat încă din luna octombrie a anului trecut şi care provine dintr-un alt sistem solar, ar putea fi o navă extraterestră trimisă să studieze Pămîntul.
Teoria a fost lansată de o echipa de cercetători de la Harvard, care susţine că acest obiect zburător neidentificat, botezat “Oumuamua”, este o navă spaţială extraterestră, transmite CNN.
De la descoperirea sa, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să ajungă la un acord privind trasăturile neobişnuite şi originile exacte ale obiectului. Cercetătorii au spus iniţial că este o cometă, apoi un asteroid, iar în final l-au încadrat într-o noua clasă de “obiecte interstelare”.
Potrivit lucrării specialiştilor de la Harvard, ce va fi publicată în 12 noiembrie, în The Astrophysical Journal Letters, obiectul spaţial “ar putea fi o navă complet operaţională trimisă în mod intenţionat in vecinătatea Pămîntului de o civilizaţie extraterestră”.
“Este imposibil să afli ‘scopul’ din spatele Oumuamua fără mai multe date şi informaţii”, spune Avi Loeb, directorul Departamentului de Astronomie de la Harvard si co-autor al lucrării.
Teoria se bazează pe “acceleraţia excesivă” a obiectului sau pe creşterea neaşteptată a vitezei pe care o parcurge şi cu care, în cele din urmă, a iesit din sistemul nostru solar în ianuarie.
“Avînd în vedere originea artificială, o posibilitate ar fi ca Oumuamua să fie ‘lightsail’, obiect care pluteşte în spaţiul interstelar ca un rest de la un echipament tehnologic avansat”, notează autorii lucrării, sugerînd că obiectul ar putea fi propulsat de radiaţia solară.
“Oumuamua” măsoară 400 de metri lungime şi de circa zece ori mai puţin lăţime.
Această formă neobişnuită este fără precedent printre cei circa 750.000 de asteroizi şi comete observate pînă în prezent în sistemul nostru solar în care s-au format, potrivit cercetătorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *