Wikileaks: FMI, în frunte cu “Doamna sa de fier”, Delia Velculescu, vrea să împingă Grecia într-o nouă criză

Wikileaks: FMI, în frunte cu "Doamna sa de fier", Delia Velculescu, vrea să împingă Grecia într-o nouă criză
Wikileaks: FMI, în frunte cu “Doamna sa de fier”, Delia Velculescu, vrea să împingă Grecia într-o nouă criză

Fondul Monetar Internaţional ar urmări să împingă Grecia în pragul unei noi crize financiare, pentru a o obliga să impună rapid reformele cerute de creditorii internaţionali, arată transcriptul unei teleconferinţe la care a luat parte şi şefa misiunii FMI la Atena, Delia Velculescu, publicat de Wikileaks.

 
Discuţia datează din 19 martie şi i-a implicat pe Iva Petrova şi românca Delia Velculescu, reprezentante ale Fondului în negocierile cu Atena, şi pe Poul Thomsen, directorul Departamentului European al FMI, relatează Euronews şi The Guardian.

 
Teleconferinţa scoate la lumină strategia internă a FMI menită să oblige Guvernul elen să ia măsuri dure, precum reducerea pensiilor şi înăsprirea condiţiilor pe piaţa muncii, potrivit Wikileaks. Thomsen a atras atenţia că grecii “nici măcar nu se apropie de acceptarea ideilor” instituţiei de creditare.

 
În replică, Velculescu, şefă a misiunii FMI la Atena, supranumită “Doamna de fier” de la Fondul internaţional, a subliniat că, “dacă (Guvernul grec – n.r.) este supus la suficiente presiuni” ar accepta condiţiile instituţiei. “Dar nu au suficientă motivaţie şi ştiu că C.E. este dispusă la compromisuri, deci există o problemă”, a adăugat ea.

 
Potrivit Wikileaks, Velculescu a dezvăluit că FMI se gândeşte dacă să publice raportul actualizat privind Grecia la timp sau să îl amâne. Printr-o amânare, Fondul urmăreşte să o convingă pe Angela Merkel, cancelarul german, supusă deja la presiuni din cauza referendumului din Marea Britanie şi a crizei refugiaţilor, să accepte cererile FMI privind restructurarea datoriilor elene.

 
“Nu voi accepta un pachet de măsuri reduse. Nu o voi face (…) În trecut a existat un singur moment în care au fost luate decizii, atunci când (grecii – n.r.) erau pe punctul de a rămâne fără bani şi să intre în faliment (…). Şi este posibil ca acest lucru să se întâmple din nou. În acest caz, va fi tărăgănat până în iulie. Europenii clar nu vor purta discuţii cu o lună înainte de Brexit”, a spus Thomsen.

 
Mai exact, FMI intenţiona să o ameninţe pe Merkel că va părăsi troica de creditori, dacă nu reuşeşte să ajungă la un accord cu C.E. privind restructurarea datoriile elene. “Uite, Merkel, ai în faţă o întrebare: trebuie să te gândeşti ce este mai costisitor, să mergi înainte fără FMI (…) sau să accepţi restructurarea datoriilor de care noi credem că Grecia are nevoie pentru a ne ţine alături?”, a spus Thomsen, potrivit Wikileaks.

 
Grecia a cerut explicaţii FMI în urma dezvăluirilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *