The Economist: Economia României va crește cu 3,4% în 2017, cel mai mare ritm din Europa

The Economist: Economia României va crește cu 3,4% în 2017, cel mai mare ritm din Europa
The Economist: Economia României va crește cu 3,4% în 2017, cel mai mare ritm din Europa

Publicația The Economist estimează o creștere a economiei românești cu 3,4% in 2017, cel mai mare avans din Europa, susținut în special de consum, dar avertizează ca statul are prea multi angajați, iar deficitul bugetar va depăși plafonul de 3% din produsul intern brut (PIB).
In publicația specială de final de an “The World în 2017”, The Economist estimează că România va încheia 2017 cu un deficit bugetar de 3,2% din PIB și o rată a inflației de 2,2%. România ar urma să ajungă la un nivel al PIB/locuitor de 10.335 dolari, la valoarea nominală, și de 24.780 dolari, valoare ajustată la paritatea puterii de cumpărare.
Astfel, Romania ar urma sa aiba, anul viitor, cea mai mare crestere economica din Europa si va fi urmata, din acest punct de vedere, de Turcia (3,3%), Bulgaria (3,2%) si Irlanda (3%). Totusi, The Economist, o publicatie cu pozitii liberale, subliniaza vulnerabilitatile economiei romanesti in urmatorul an.
“Guvernul interimar instalat dupa ce protestele au rasturnat in 2015 executivul rezultat dupa alegeri va fi inlocuit, dupa alegerile de la finalul lui 2016, probabil de catre o coalitie larga, dar slaba, ce reflecta nemultumirea fata de politicieni, larg raspandita in randul electoratului. Numarul de bugetari este excesiv, iar regresul privind reformele modeste realizate dupa criza financiara va majora deficitul bugetar, desi cresterea corespunzatoare a consumului va permite economiei sa creasca, deocamdata, mai repede decat restul statelor din UE”, comenteaza publicatia.
In estul Uniunii Europene, Polonia ar urma sa inregistreze un avans economic de 2,9%, Ungaria – de 2,4%, iar Cehia – de 2,5%, potrivit The Economist. Marile economii ale continentului vor inregistra cresteri modeste. The Economist anticipeaza o crestere economica de 1,3% in Germania, 1,1% in Franta, 0,9% in Italia si doar 0,6% in Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *