Taxă: 13 euro pentru a intra pe teritoriul UE

Taxă: 13 euro pentru a intra pe teritoriul UE
Taxă: 13 euro pentru a intra pe teritoriul UE

UE vrea să extindă masiv controalele la frontierele sale. Cine vrea să intre, trebuie să se înregistreze sau să solicite o viză de acces. Obiectivul este sporirea securităţii. Măsurile nu îi vor afecta pe cetăţenii UE.

Australia îl are demult, SUA din 2007: un sistem electronic de înregistrare a tuturor celor care intră pe teritoriul lor fără a avea nevoie de vize. Un astfel de sistem doreşte să introducă acum şi Uniunea Europeană, pentru a controla mai bine cine intră în şi cine iese din spaţiul comunitar. În SUA, sistemul de înregistrare online se numeşte “ESTA”. În Europa va purta numele de “Etias” (European Travel Information and Authorisation System). Comisia Europeană verifică în prezent cum poate fi instalat “Etias” la sutele de aeroporturi şi puncte de frontieră externă din UE. La sfârşitul anului va începe procesul de legiferare, în vederea aprobării introducerii aplicaţiei.

Miniştrii de Interne din UE au cerut din nou introducerea unui astfel de sistem după atentatele de la Paris din noiembrie 2015. Sistemul a fost planificat deja de mai mulţi ani, cu scopul de a anula anumite lacune de securitate. La fel ca în SUA, călătorii care vor intra în UE şi care nu au nevoie de viză se vor înregistra în avans pe Internet. În acest sens, ei vor fi nevoiţi să achite o taxă, la fel ca în SUA. Potrivit funcţionarilor UE, taxa va fi curpinsă între 13 şi 50 de euro. Având în vedere că anual intră în UE 30 de milioane de persoane din afara blocului comunitar care nu au nevoie de vize, încasările generate de acestea se vor situa între 390 de milioane şi 1,5 miliarde de euro pe an.

Taxă de acces şi pentru britanici?

Numărul celor care nu au nevoie de viză şi care ar urma să achite “Intrarea” în spaţiul comunitar ar putea creşte masiv în anii viitori. Milioanele de britanici care vor veni după Brexit în UE în concediu sau cu afaceri vor fi de asemenea puşi să se înregistreze la “Etias” şi să plătească. La fel ar putea fi cu cetăţenii din Ucraina şi Turcia, dacă UE va decide să anuleze obligativitatea vizelor de călătorie pentru aceste ţări. Camino Mortera-Martinez, de la think-tank-ul “Centrul pentru Reformă Europeană” din Bruxelles nu are o părere prea bună în legătură cu noile măsuri. “Ar fi o taxă dăunătoare pentru mediul de afaceri britanic”, a declarat ea pentru “The Guardian”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *