Statul va garanta în proporţie de maximum 50% valoarea creditelor Prima Casă

Statul va garanta în proporţie de maximum 50% valoarea creditelor Prima Casă
Statul va garanta în proporţie de maximum 50% valoarea creditelor Prima Casă

Statul va garanta în proporţie de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziţia de locuinţe noi şi/sau consolidate în cadrul programului guvernamental “Prima casă”, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate în şedinţa de joi a Executivului.

Totodată, creditele pentru locuinţele care nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate de stat în proporţie de maximum 40%, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Executivul precizează că, în ambele cazuri, procentul de garantare este raportat exclusiv la creditul care se doreşte a fi contractat prin Programul “Prima casă”.

Conform comunicatului, actul normativ adoptat joi modifică şi completează OUG 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului “Prima casă”.

“Prin diferenţierea categoriilor de locuinţe care pot fi achiziţionate în cadrul acestui program şi individualizarea procentelor de garantare în funcţie de categoria locuinţelor achiziţionate se urmăreşte crearea de condiţii favorabile atât pentru creşterea fondului locativ, cât şi pentru îmbunătăţirea celui existent, în concordanţă cu obiectivele stabilite de Executiv în cadrul Strategiei programului ‘Prima casă’ pentru 2017-2021, aprobată în şedinţa de guvern din 29 noiembrie”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, noile reglementări au fost adoptate prin OUG, pentru implementarea în regim de urgenţă, încep]nd cu 1 ianuarie 2017, a liniilor directoare şi a obiectivelor stabilite pentru următorii 5 ani.

“Conform actului normativ adoptat astăzi de Guvern, prin locuinţă nouă, în sensul programului ‘Prima casă’, se înţelege orice imobil care respectă condiţiile pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinaţia de locuinţă, recepţionat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. De asemenea, vor fi asimilate în categoria locuinţelor noi şi locuinţele supuse cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau a reducerii riscului seismic”, se mai spune în comunicat.

Guvernul precizează că, pentru anul 2016, Ministerul Finanţelor Publice a alocat un plafon total de garantare de 2.940,3 milioane de lei, din care 2.550 milioane de lei plafon nou alocat prin HG, restul reprezentând diferenţa rămasă nealocată/ neutilizată din 2015.

În perioada ianuarie-octombrie 2016, au fost acordate 30.044 de garanţii, în valoare totală de 2,8 miliarde de lei. În cadrul programului, rata creditelor neperformante este de 0,3%, din totalul garanţiilor acordate. Până în prezent au fost executate 508 garanţii.

Din 2009, când a fost lansat Programul ‘Prima casă’, şi până la finalul lunii octombrie 2016 au fost acordate 201.080 de garanţii, în valoare totală de 17,2 miliarde de lei, pentru finanţări în valoare de aproximativ 34,4 miliarde de lei, se mai spune în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *