Sindicaliştii din administraţie ameninţă cu proteste după sărbătoarea pascală

Sindicaliştii din administraţie ameninţă cu proteste după sărbătoarea pascală
Sindicaliştii din administraţie ameninţă cu proteste după sărbătoarea pascală

Sindicaliştii din administraţie ameninţă cu proteste după Paşti, nemulţumiţi că în proiectul Legii salarizării unitare nu a fost introdus un articol care să prevadă că niciunui angajat din domeniu nu îi va scădea salariul după aplicarea noului act normativ, dar şi de faptul că asistenţa socială a fost scoasă din domeniul administraţie.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a declarat că angajaţii sînt nemulţumiţi că proiectul Legii salarizării prevede evaluarea posturilor din administraţia publică pentru stabilirea salariilor de bază şi reîncadrarea personalului, că ignoră în construcţia sa decizia Curţii Constituţionale din 2016 şi stabileşte un maxim salarial mai mic decît cel aflat în plată în momentul de faţă, dar şi că scoate asistenţa socială din familia ocupaţională administraţie, „pentru a nu fi un reper în majorarea salariilor angajaţilor unităţilor administrativ-teritoriale şi consiliilor judeţene”.

„Ţinînd cont de refuzul categoric a doamnei ministru Lia Olguţa Vasilescu de a introduce un articol în proiectul legii salarizării potrivit căruia nimeni să nu sufere o diminuare salarială precum şi lipsa dialogului social constructiv cu Ministrul Municii pe tema salarizării şi pe tema diminuarii salarizării unor categorii de funcţionari, Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici este obligat să declanşeze acţiuni de protest imediat după sărbătoarea Paştelui”, a spus Sebastian Oprescu.

Proiectul Legii salarizării unitare, elaborat de Ministerul Muncii, urmează să fie semnat, în calitate de iniaţiatori, de către parlamentarii social-democraţi.

Sindicaliştii Confederaţiei “Cartel Alfa” susţin că prezentarea Legii salarizării unitare în Parlament ca iniţiativă legislativă a unor parlamentari PSD este o sfidare din partea miniştrilor Muncii şi Dialogului Social la adresa partenerilor sociali şi cer premierului demiterea acestora, pentru incompentenţa cu care au abordat elaborarea proiectului, precum şi deblocarea transmiterii acestuia la sindicate, care nu l-au văzut nici după trei luni de la iniţiere.

Săptămîna trecută, după discuţiile din Consiliul Naţional Tripartit, liderul “Cartel Alfa”, declara că premierul Sorin Grindeanu a garantat că se va întîrzia înaintarea către Parlament a proiectului Legii salarizării unitare, pentru a exista timp suficient ”de discuţie, dezbatere şi sincronizare a disfuncţionalităţilor pe care fiecare sector în parte le-a semnalat pînă acum”.

Bogdan Hossu spunea atunci că el nu a văzut proiectul şi nu ştie pe nimeni care să fi spus că a văzut proiectul Legii salarizării în ansamblul său, respective corpul legii, anexele de salarizare pe fiecare an de promovare şi anexele legate de sporuri, “care rămîn într-o anumită nebulozitate”.

Liderul sindical spunea că din discuţii a rezultat că Guvernul vrea ca Parlamentul să poată să scoată această lege la 1 iulie, ceea ce înseamnă că termenul maxim pentru dezbatere şi adoptare ar fi sfârşitul lunii mai.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, spunea atunci că întâlnirea din Consiliul Naţional Tripartit “a fost mai mult un schimb de opinii şi nimic concret”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *