Sindicaliştii cer ca amânările salariale să se aplice pentru toţi bugetarii, inclusiv aleşilor

Sindicaliştii cer ca amânările salariale să se aplice pentru toţi bugetarii, inclusiv aleşilor

Confederaţia Sindicală Cartel Alfa solicită ca amînările salariale să se aplice pentru toţi bugetarii, reacţiile fiind urmare a anunţului făcut de ministrul Muncii, potrivit căruia majorările salariale din Educaţie şi Sănătate   vor fi amînate şi se face etapizat, de la 1 ianuarie şi respectiv 1 martie 2018.
,,Avînd în vedere anunţul public privind amînarea aplicării majorărilor salariale cuprinse în proiectul Legii-cadru pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru 1 ianuarie 2018, Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA solicită ca această amînare să se aplice pentru toţi bugetarii, inclusiv pentru aleşii de la toate nivelurile. În contextul în care graba de a adopta acest proiect de lege nu mai este justificată de aplicarea unor majorări salariale începînd cu data de 1 iulie 2017, credem că este oportună amînarea adoptării proiectului pentru a face toate corecţiile necesare, printr-o analiză şi o argumentare solidă, şi nu pe sistemul “hei rup”, prin adoptarea sau respingerea de amendamente la foc continuu, fără niciun fel de dezbatere, expunere, motivaţie sau o minimă reflecţie”, transmite Cartel Alfa printr-un comunicat de presă.
Confederaţia solicită amînarea trimiterii în plenul Camerei Deputaţilor a proiectului de lege şi “restabilirea unui calendar realist pentru discutarea proiectului de lege în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor.”
De asemenea, sindicaliştii cer premierului convocarea Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social, “avînd în vedere ambiguităţile privind intenţia Guvernului de a adopta un nou sistem de impozitare începând cu anul viitor, ceea ce va avea un impact major asupra salarizării.”

După anunţul Liei Olguţa Vasilescu, sindicatele din Educaţie au anunţat că vor declanşa un referendum pentru a stabili formele de protest.

Ministrul Muncii a anunţat, marţi, că majorările salariale în Educaţie şi Sănătate se vor face etapizat, respectiv cu 25% de la 1 ianuarie pentru toţi bugetarii, urmând ca de la 1 martie să se facă restul majorărilor salariale, adică de până la 50% pentru profesori şi pînă la 100% pentru medici şi asistenţi.

“De la 1 ianuarie 2018, toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut de 25%, de la 1 martie încă 20% pentru profesori, care adăugat la creşterea de 25% înseamnă o creştere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii şi asistenţii au creşteri de peste 100%, ajungînd la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra în comisie”, a spus Ministrul Muncii.

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că ar fi trebuit să se intre cu majorările salariale de 1 ianuarie 2018, însă au fost foarte multe amendamente acceptate la Senat şi Camera Deputaţilor, şi de aceea s-a luat decizia acestei amînări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *