Sărbătorile aduc multe scumpiri. Cu cât se apropie luna decembrie, cu atât cresc și prețurile la produsele tradiționale. Din cauza inflației, fermierii și comercianții avertivează că prețurile la produsele tradiționale vor atinge niveluri record în următoarea perioadă.
Astfel că, de Crăciun, mulți români vor avea pe masă porc de import, deoarece costă mai puțin decât cel românesc.
Ceafa de porc din Spania costă în supermarketuri 30 de lei kilogramul, în timp ce ceafa românească se vinde în piețe mai scump, adică 40 de lei kilogramul.
În primele șase luni ale anului, România a importat 145.000 de tone de carne de porc, în valoare de jumătate de miliard de euro. Majorarea prețurilor la carnea de porc vine într-un moment în care inflația din România este una dintre cele mai ridicate din Europa. De exemplu, mușchiul de porc, care acum costă 40 de lei kilogramul, va ajunge să coste 46 de lei.
Din păcate, nu doar carnea de porc s-a scumpit enorm, ci și alte alimente pe care românii obișnuiesc să le consume. În luna septembrie, cotaţiile la zahăr au urcat cu 10,4%, iar în octombrie au înregistrat un avans de 2,6%. Și cerealele s-au scumpit luna trecută cu 0,8%. De asemenea, prețurile la produsele lactate au crescut cu aproape 2%.
Lasă un răspuns