Românii cu credite în lei ar putea plăti rate mai mari în 2017

Românii cu credite în lei ar putea plăti rate mai mari în 2017
Românii cu credite în lei ar putea plăti rate mai mari în 2017

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobînzile la cele mai multe credite în lei, a urcat în prima şedinţă interbancară de după Crăciun, pînă la 0,9% pe an, de la 0,85%, în şedinţa precedentă, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Nivelul de 0,9% pe an nu a mai fost atins din 25 ianuarie. Această evoluţie ar putea marca sfîrşitul epocii creditelor în lei la costuri minime istorice. Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobînzile la creditele variabile în lei.În ultimele 12 zile, Robor la 3 luni a crescut cu 0,1 puncte procentuale, de la 0,80% pe an în 15 decembrie. Robor la 6 luni a crescut de la 1,11% pe an pînă la 1,12%, nivel maxim din 2 februarie.

Creşterea dobînzilor poate fi pusă în legătură cu majorarea randamentelor la titlurile de stat. Tendinţa este deja evidentă în ultima perioadă, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor are probleme tot mai mari în a se finanţa de pe piaţă, respingînd toate ofertele de finanţare la patru dintre licitaţiile de titluri de stat din ultimele două luni. În plus, la licitaţiile la care ofertele au fost acceptate, dobînzile oferite băncilor de către statul român au crescut rapid în ultimele două luni, arată datele privind licitaţiile publicate de BNR.

Dobînzile interbancare au scăzut puternic în ultimul an, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Dobînzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie, chiar dacă majorarea s-a oprit, o perioadă, în jurul nivelului de 0,8% pentru Robor la 3 luni.

Dacă nivelul Robor nu mai scade pînă la finalul lunii, cînd băncile actualizează valoarea indicelui în componenţa dobînzii la credite, românii cu credite în lei vor plăti anul viitor mai mult pentru ratele lunare. În acest caz, populaţia şi firmele din ţara noastră urmează să se împrumute mai scump în următoarea perioadă, după ce, în ultimul an, au beneficiat de cele mai mici dobînzi din istorie pentru împrumuturile în lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *