România va plăti un preț mai mare pentru gazul rusesc de la 1 ianuarie 2017

România va plăti un preț mai mare pentru gazul rusesc de la 1 ianuarie 2017
România va plăti un preț mai mare pentru gazul rusesc de la 1 ianuarie 2017

România va plăti anul viitor un preț mai mare pe gazul importat din Rusia, în urma anunțului CEO-ului Gazprom, Alexei Miller, privind majorarea prețului gazului exportat în Uniunea Europeană (UE) de la 1 ianuarie 2017. Potrivit președintelui ANRE, Nicolae Havrileț, importurile de gaze naturale din Rusia vor acoperi în această iarnă 40% din consumul național.

În prezent, susține șeful ANRE, sînt semnate contracte de import gaze pe trimestrul al patrulea la o valoare de 68-70 lei Mwh, în timp ce piața internă este «blocată» de un preț de referință de 72 lei/Mwh, impus prin introducerea impozitului de 60% pe veniturile realizate din dereglementarea pieței gazelor.

Vineri, Miller a anunțat că Gazprom va majora prețurile percepute pentru gazul exportat în Uniunea Europeană în primul trimestru al anului viitor, ca urmare a tendinței ascendente a prețului petrolului, rezultată în urma acordului de micșorare a producției semnat de statele membre ale cartelului OPEC, dar și de Rusia și de alte state non-membre.

România a importat de-a lungul timpului 126,89 miliarde de metri cubi de gaz de la Gazprom

România a importat, potrivit Institutului Național de Statistică, în primele noua luni din 2016, 381.900 tone echivalent petrol (tep) de gaze naturale, cu 465,8% (314.400 tep) mai mult decât în perioada similară a anului 2015.

Încă din primăvară, șeful ANRE, Niculae Havrileț, declara că suprataxarea producătorilor români de gaze naturale, prin impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obținute din dereglementarea prețurilor la gaze, care nu se aplică și importurilor de gaze, nu se mai justifică, din moment ce prețurile se află într-un proces de scădere rapidă pe piețele internaționale, iar faptul că impozitul se aplică la un tarif de referință de 72 lei/MWh, deși tendința este de reducere a cotațiilor sub acest nivel, împiedică reducerea prețurilor pe piața liberă engros din România. Cheltuielile Romgaz cu acest impozit au scăzut cu 22% în primele 9 luni ale anului, la 203,9 milioane lei.

Potrivit unei declarații recente a șefului ANRE, importurile de gaze naturale din Rusia acoperă în acest an între 8 și 9% din consumul României, față de 2,4% anul trecut, și vor acoperi în această iarnă 40% din consumul național, din cauză că furnizorii au cumpărat mai multe gaze de import, care au fost mai ieftine decât cele interne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *