România va avea, în 2017, cele mai mici venituri fiscale înregistrate vreodată

Ionut Dumitru:România va avea, în 2017, cele mai mici venituri fiscale înregistrate vreodată
Ionut Dumitru:România va avea, în 2017, cele mai mici venituri fiscale înregistrate vreodată

România va avea, în 2017, cele mai mici venituri din taxe şi impozite de când există statistici de acest gen, de mai bine de 20 de ani, de 25,4% din PIB, mult sub media europeană de 40% din PIB, din cauza reducerilor de taxe şi impozite adoptate prin noul Cod fiscal, a declarat marţi preşedintele Consiliului fiscal, Ionuţ Dumitru.

”În proiecţia pe 2017, România va avea probabil cele mai mici venituri fiscale, de 25,4% din PIB, cel mai mic nivel de când avem astfel de date fiscale, de peste 20 de ani. Cum am ajuns aici? Prin reducerile de taxe din Codul Fiscal”, a explicat Dumitru în cadrul unei conferinţe de specialitate.

Potrivit acestuia, toate partidele politice promit, în special în această perioadă, reduceri masive de taxe şi impozite, iar contribuabilii îşi doresc aceste reduceri pentru că, din diverse motive, nu vor să plătească taxe şi impozite.

”Dar dacă vom continua la nesfârşit cu această abordare, suntem pe calea sigură către disoluţia statului. Un stat cu venituri foarte mici nu poate supravieţui”, a subliniat preşedintele Consiliului fiscal.

Astfel în opinia sa, România va avea, în 2017, cele mai mici venituri fiscale din Uniunea Europeană, cu excepţia Irlandei.

”Media europeană este de aproape 40% din PIB. În aceste condiţii, despre ce apartenenţă europeană vorbim, cu 25,4% din PIB venituri fiscale. Chiar şi Bulgaria este la aproape 30% din PIB venituri fiscale”, a mai spus Dumitru.

El s-a referit şi la discuţiile legate de deficitul bugetar, respectiv de încadrarea acestuia în limita stabilită prin tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB.

”S-a spus că România nu este singura ţară cu astfel de deficit. Fals! Conform Comisiei Europene, în 2017 deficitul bugetar al României va fi de peste 3% din PIB, în actualele condiţii, fără creşterile de salarii discutate. La nivel european este al doilea cel mai mare deficit după Spania”, a adăugat oficialul citat.

Dumitru a menţionat faptul că şi în privinţa deficitului structural, alături de Cipru, România are cea mai rapidă deteriorare a poziţiei fiscale.

În plus, preşedintele Consiliului fiscal a amintit, în contextul discuţiilor referitoare la presiunile bugetare pe anul viitor, angajamentul politic de a majora bugetul pentru Apărare la 2% din PIB în 2017, de la 1,11% din PIB în prezent (sau 1,48% din PIB dacă se adaugă şi pensiile speciale ale angajaţilor din domeniu).

Conform noului Cod fiscal, de la 1 ianuarie 2017 cota TVA va fi redusă la 19%, cota impozitului pe dividend va fi redusă de la 16% la 5%, şi se vor elimina taxa pe construcţii speciale şi supra-acciza pentru carburanţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *